Vi sender ændring af plantedækkebekendtgørelsen i ekstra høring

Opdateret 9. marts 2022: Vi har netop sendt en ændring af plantedækkebekendtgørelsen for 2022/2023 i en ekstra offentlig høring. Du kan sende os dine kommentarer senest den 14. marts 2022.

Publiceret 3. marts 2022

Reglerne for pligtige og hudyrefterafgrøder i plantedækkebekendtgørelsen for 2022/2023 har allerede været i høring én gang, og Landbrugsstyrelsen er i gang med at se på høringssvarene. Vi har lavet ændringer til reglerne, og derfor sender vi plantedækkebekendtgørelsen i en ekstra høring nu. 

Her kan du læse om de tre nye ændringer for 2022/2023, som træder i kraft 1. august 2022:

Efterafgrøder kan efterfølges af slåningsbrak i stedet for forårssåede afgrøder 

Fra foråret 2023 må arealer med efterafgrøder også efterfølges af slåningsbrak. Det betyder, at du kan lade dine efterafgrøder blive på marken det efterfølgende forår.

Ændringen vil i 2022/2023 gælde for pligtige og husdyrefterafgrøder. Vi forventer at lave en tilsvarende ændring til bekendtgørelse om tilskud til kvælstofreducerende virkemidler for planperioden 2022/2023 m.v. (tilskudsbekendtgørelsen), så ændringen også kan komme til at gælde efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering.

Præcisering af alternativet braklagte arealer

På grund af ovenstående ændring, hvor efterafgrøder nu kan følges af slåningsbrak, skal du være opmærksom på, at arealer med efterafgrøder etableret med græs ikke i samme planperiode kan fortsætte og anvendes til alternativet braklagte arealer. Heller ikke selvom arealet opfylder betingelsen om, at det er etableret med græs inden den 1. januar 2023. Præciseringen er vigtig for, at sikre at alternativet braklagte arealer har den ønskede effekt. 

Ændringen vil i 2022/2023 gælde for pligtige og husdyrefterafgrøder samt for efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering uden yderligere ændringer af tilskudsbekendtgørelsen.

Præcisering af alternativet tidlig såning af vinterafgrøder

Opdateret 9. marts 2022: 
Du skal være opmærksom på, at alternativet tidligt såede vinterafgrøder skal dyrkes efter almindelig dyrkningspraksis for korn i renbestand. Det præciseres nu i reglerne og er vigtigt, for at der ikke anmeldes grønkorn til græsproduktion som tidlig sået vinterafgrøder. Præciseringen skal sikre den forudsatte effekt af alternativet, der er baseret på forsøg med korn dyrket i renbestand.

Ændringen vil i 2022/2023 gælde for pligtige og husdyrefterafgrøder samt for efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering uden yderligere ændringer af tilskudsbekendtgørelsen.

Kravet om akkreditering gælder først fra den 1. august 

Som følge af bemærkninger til den første høring af bekendtgørelsen justeres kravet om akkreditering af laboratorier til at gælde for den husdyrgødning og anden organisk gødning, som udbringes fra den 1. august 2022 eller senere. Det får betydning for de arealer, som dyrkes fra efteråret 2022 eller foråret 2023 og skal anvendes til alternativet præcisionslandbrug i planperioden 2023/2024.

Ændringen vil i 2022/2023 gælde for pligtige og husdyrefterafgrøder samt for efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering uden yderligere ændringer af tilskudsbekendtgørelsen.

Find bekendtgørelsen på høringsportalen

Du kan finde et udkast til Bekendtgørelse om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget for planperioden 2022/2023 (plantedækkebekendtgørelsen) på høringsportalen.

Læs bekendtgørelsen på høringsportalen

Landbrugsstyrelsen behandler indkomne høringssvar fra begge høringer af bekendtgørelsen og udarbejder et samlet høringsnotat, som vil dække begge høringer. Høringsnotatet vil bliver lagt på høringsportalen.

Fristen for høringen er den 14. marts 2022. 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: miljo-erhvervsregulering@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.