Vejledning om brugen af plantepas fra december 2019

Fra den 14. december 2019 træder nye regler i kraft for brugen af plantepas. Det er konsekvensen af en ny fælles Plantesundhedsforordning i EU, der blev vedtaget i 2016.

Publiceret 14. december 2018

Fra den 14. december 2019 træder nye regler i kraft for brugen af plantepas. Det er konsekvensen af en ny fælles Plantesundhedsforordning i EU, der blev vedtaget i 2016. Forordningen stiller skarpt på at forebygge indslæbning og spredning af regulerede planteskadegørere – og en effektiv indsats for at udrydde dem, hvis de findes i EU. Her er plantepasset et vigtigt værktøj, der gør det muligt at spore planters oprindelse og tilbagekalde inficerede partier.

Med de nye krav til plantepas sker der ændringer i hvilke planter, der fremover er plantepaspligtige og dermed, hvilke virksomheder, der skal godkendes til at udstede plantepas. Samtidig stilles der nye krav til virksomhedernes (operatørernes) kompetencer og det fremtidige format af plantepasset, så det bliver mere ensartet på tværs af EU.

Du kan læse mere om kravene i "Vejledning om brugen af plantepas".Vejledningen ligger under menupunktet "vejledninger", som du finder på siden her.

En arbejdsgruppe er i gang med blandt andet at analysere kravene til operatør kompetencer og vejledningen kan blive revideret, når arbejdet er afsluttet.

Her kan du finde nyhed om nyt plantepas format udsendt den 3. maj 2019:  https://lbst.dk/nyheder/nyhed/nyhed/nyt-layout-til-plantepas/

Her kan du finde pressemeddelelse om den nye Plantesundhedsforordning udsendt den 6. december 2016: https://lbst.dk/nyheder/nyhed/nyhed/pressemeddelelse-eu-styrker-beredskabet-paa-planteomraadet-1/

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Team Plantesundhed på 33958000 eller e-mail planter@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at ringe på Landbrugsstyrelsens pressetelefon på 41892507.