Tørke: Hvilke muligheder har landbrugerne for at påberåbe force majeure og søge dispensation?

Den igangværende tørke har nu konsekvenser for landbrugernes opfyldelse af krav og forpligtelser under konditionaliteten og tilskudsordningerne. Visse landbrugere har, afhængig af deres konkrete situation, mulighed for at påberåbe sig force majeure for manglende opfyldelse af krav og forpligtelser pga. tørken. Du kan her læse om, hvilke muligheder du har indenfor de enkelte krav og ordninger. Samt hvilke andre tiltag, Landbrugsstyrelsen arbejder på, men som pt. mangler afklaringer fra EU-Kommissionen.

Publiceret 15. juni 2023

Initiativerne indgår i ministerens tørkeplan for landbruget

Læs ministerens pressemeddelse om tørkeplanen

Særskilte beskrivelser vil blive udarbejdet for alle initiativer og løbende blive offentliggjort på Landbrugsstyrelsens side om tørke 2023.

Gå til Landbrugsstyrelsens hjemmeside om tørkeplanen

Du kan gøre brug af dispensationsmuligheder på ordningen pleje af græs- og naturarealer

Du kan anvende de allerede gældende dispensationsmuligheder på ordningen pleje af græs- og naturarealer:

  • Du kan søge om dispensation til at skifte fra kontrolform fra ”fast græsningstryk” til ”synligt afgræsset”, hvormed du så skal sikre dig, at hele arealet opfylder betingelserne for dette.
  • Du kan søge om dispensation til at hjemtage græsningsdyrene før den 31. august på arealer med ”fast græsningstryk”. Dette vil som udgangspunkt kunne medføre, at årets tilskud bortfalder, men ansøger kan opretholde sit tilsagn for resten af perioden.

Du søger om dispensation til dette ved at udfylde en dispensationsformular.

Du finder formularen til dispensation her

Du behøver ikke afvente svar, inden du kan agere.

  • Derudover indføres indtil videre en generel dispensation fra forbud i tilskudsreglerne mod at tilskudsfodre. Her gøres opmærksom på, at du på §3-beskyttede arealer fortsat skal søge tilladelse hos kommunen til tilskudsfodring på det konkrete areal, og at man indenfor Natura 2000-områder kan forvente, at dette ikke vil blive imødekommet. Det anbefales generelt, at man tager kontakt til sin kommune for at drøfte, hvad der er mest hensigtsmæssigt.
  • Der henvises til særskilt nyhed, hvis du ønsker dispensation til at afvige fra forbud mod slåning før d. 21. juni på arealer under PLG. Dette kræver, at du påberåber dig force majeure.

Læs nyheden om dispensation til at afvige forbud mod slåning på plejegræs-arealer her

Du kan påberåbe dig force majeure i forbindelse med kontrol af konditionalitet

Landbrugsstyrelsen vurderer, at tørken på nuværende tidspunkt har et omfang, der er ekstraordinært, og derfor kan berettige en landbruger til at påberåbe sig force majeure i forhold til konditionalitet, hvis øvrige betingelser herfor er opfyldt.

Det er dig som landbruger, der skal påberåbe dig force majeure, og det skal ske i forbindelse med kontrol/høring efter kontrol.

Det kan f.eks. være relevant, hvis du har tilsået et areal med blomster- eller bestøverbrak under GLM8, og plantedækket ikke er kommet op pga. tørke. Det kan også være relevant, hvis du har været nødsaget til at tage slæt eller afgræsse dit anmeldte brakareal under GLM8.

Det er en forudsætning, at du har forsøgt at etablere din blomsterbrak rettidigt, hvis du vil have anerkendt force majeure i forbindelse med mislykket eller forsinket fremspiring. Du skal have gjort, hvad der var muligt for at sikre etableringen.

Du skal også have gjort, hvad der var muligt for at sikre foder til dine dyr, inden du anvendte brakarealer anmeldt til opfyldelse af GLM8 til afgræsning eller slæt. I vurderingen af force majeure vil følgende elementer kunne indgå (ikke udtømmende liste):

  • Hvilke foderafgrøder du har dyrket i år.
  • Hvorvidt du har haft vandingstilladelse.
  • Din mulighed for reelt at anvende den nødvendige mængde vand til dyrkning af dine foderafgrøder.
  • Om du har været nødsaget til at afgræsse eller tage slæt som følge af, at din foderleverandør ikke har kunnet levere den aftalte mængde foder/kvalitet af foder mv.

Landbrugsstyrelsen vil tage stilling til din anmodning om force majeure i forbindelse med sagsbehandlingen af den kontrol, som har været hos dig.

Du får således ikke en selvstændig afgørelse om force majeure.

Du kan anmode om force majeure for manglende overholdelse af forpligtelser under tilskudsordningerne

I forbindelse med tilskudsordningerne grundbetaling, bioordninger og andre arealordninger har du mulighed for at anmode om force majeure for manglende forholdelse af krav og forpligtelser.

Det er dig som landbruger, der skal påberåbe dig force majeure. Dette skal du gøre inden 15 arbejdsdage efter de usædvanlige omstændigheder ophører.

Det kan f.eks. være relevant, hvis du har tilsået et areal, og der er en forpligtelse om, at der skal være et plantedække, og plantedækket er ikke kommet frem pga. tørke. Det kan også være relevant på dit tilsagnsareal med pleje af græs- og naturarealer, hvis det på grund af den aktuelle tørke er afgørende for foderværdien at tage dit slæt allerede nu – det vil sige inden forbudsperioden mod slåning ophører den 21. juni. Vær her opmærksom på, at det kan indebære reduktion i årets udbetaling under denne ordning.

Det er ikke afklaret, om brakarealer under bioordningen, biodiversitet og bæredygtighed må anvendes til foderproduktion med slæt eller afgræsning pga. tørken.

Det er efter de gældende regler kun muligt at anmode om force majeure for manglende overholdelse af krav og forpligtelser. Det er derfor pt. ikke muligt at anmode om force majeure for tiltag, hvor du bevidst overtræder de forpligtelser og krav, som du skal overholde i tilskudsordningerne. Det er derved ikke muligt at anmode om force majeure, fordi du har været nødsaget til at tage slæt eller at afgræsse dit brakareal for at anvende det til foder på arealer, som du har indmeldt under bio-ordningen biodiversitet og bæredygtighed.

Landbrugsstyrelsen er ved at afklare med EU-Kommissionen, om reglerne kan lempes. Så snart denne afklaring er kommet, vil Landbrugsstyrelsen melde dette ud.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens tørke-hotline på tlf. 33 95 80 00 eller på e-mail: torke@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.