Slut med overskydende betalingsrettigheder i 2015

Betalingsrettighederne fortsætter i 2015, men man skal udnytte jorden landbrugsmæssigt for at beholde rettighederne, ellers inddrages de.

Publiceret 14. marts 2014

Danmark beholder de eksisterende betalingsrettigheder i 2015

Med indførelsen af den nye landbrugsreform skal EU-medlemslandene vælge, om de vil tildele nye betalingsrettigheder eller beholde de eksisterende.

Danmark har besluttet at beholde de eksisterende betalingsrettigheder, og det betyder, at man som landmand ikke skal søge om nye betalingsrettigheder i 2015. Dermed kan eksisterende forpagtningsaftaler inklusive betalingsrettigheder fortsætte efter 2014. 

Betalingsrettigheder udnyttes på samme måde som hidtil sammen med et støtteberettiget areal.

Uudnyttede betalingsrettigheder inddrages i 2015

Landmænd og deres eventuelle forpagtere skal udnytte alle betalingsrettigheder i 2015, da NaturErhvervstyrelsen dette år inddrager uudnyttede betalingsrettigheder til den nationale reserve. Det sker i alle EU-lande, som beholder de eksisterende betalingsrettigheder. 

Hvis en landmand i 2015 udlejer en mark til fx en spejderlejr eller en festival i en længere periode, kan han ikke søge støtte for marken det år. I de tilfælde udnytter landmanden ikke alle sine betalingsrettigheder. 

Overskydende betalingsrettigheder 2 år i træk inddrages

Fra og med 2016 gælder en ny regel om, at en landmand ikke kan have overskydende betalingsrettigheder i 2 år i træk. Det overskydende antal inddrages til den nationale reserve. 

Hvem kan søge betalingsrettigheder fra den nationale reserve?

Danmark har endnu ikke besluttet, i hvilke tilfælde man skal kunne søge om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve. 

NaturErhvervstyrelsen er ved at undersøge, om det for eksempel er muligt at tildele betalingsrettigheder til landbrugere, der midlertidigt er involveret i vej-, tog- eller andre offentlige projekter. Disse landbrugere kan ikke søge støtte for jorden og dermed udnytte deres betalingsrettigheder i 2015. De vil derfor mangle betalingsrettigheder, når projektet er afsluttet.

Læs mere om de nye regler for betalingsrettigheder

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Arealtilskud på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail arealtilskud@naturerhverv.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon tlf. 41 89 25 07.