Skal du søge nyt tilsagn om plejegræs i 2022?

Nu kan du overføre HNV imellem markblokke, når du søger nyt 5-årigt tilsagn om tilskud til pleje af græs- og naturarealer. Ansøgningsrunden om nye tilsagn løber fra 1. juli til 28. september 2022.

Publiceret 29. juni 2022

Nu kan du overføre en højere HNV fra én mark til en sammenhængende mark, og det er ikke længere et krav, at markerne skal ligge i samme markblok. Du kan overføre HNV både fra andre marker, hvor du søger nyt tilsagn, og fra marker, hvor der er et eksisterende tilsagn. 

HNV (Høj Natur Værdi)
HNV er et landsdækkende kort, som angiver arealets naturværdi med et tal fra 1 til 13, hvor 13 angiver den højeste naturværdi. Anden prioritet for ansøgninger om tilsagn er, at marken har HNV på 5 eller højere på mindst 0,10 ha. Du kan læse mere om HNV her:
Læs mere om HNV

Overførsel af HNV
Hvis du søger nyt tilsagn på to eller flere sammenhængende marker i samme markblok, vil systemet automatisk overføre den højeste HNV til nabomarkerne. Hvis du vil overføre HNV fra en sammenhængende mark med et eksisterende tilsagn, skal du selv opskrive HNV i kolonne A7 i ansøgningsskemaet. Det samme gælder, hvis to sammenhængende marker ligger i hver sin markblok. Tidligere var det et krav for overførsel af HNV, at markerne skulle ligge i samme markblok. Vi tjekker efterfølgende, at overførslen af HNV er sket efter reglerne.

Sammenhængende marker
I denne forbindelse betragtes markerne som sammenhængende, når afstanden imellem markerne er højst 2 meter på det smalleste sted. Det samme afstandskrav gælder for afstanden imellem markblokkene.

Mere om pleje af græs- og naturarealer
Ordningen pleje af græs- og naturarealer er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.
Læs mere om pleje af græs- og naturarealer

Ansøgning om tilsagn
Ansøgningsrunden løber fra 1. juli til 28. september 2022. Tilsagnet begynder 1. september 2022 og slutter 31. august 2027. Hvis du vil ændre markblokkene i forbindelse med ansøgning om nyt tilsagn om pleje af græs- og naturarealer, skal vi have modtaget dit ændringsforslag senest 19. september 2022. I brugerguiden til tilsagnsskemaet kan du læse, hvordan du søger nye tilsagn.

Se nyhed om ansøgningsrunden
Gå til Brugerguide for tilsagnsskema

Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.