Se dine muligheder for at være aktiv landbruger i 2023

Fra 2023 skal du være aktiv landbruger for at kunne søge grundbetaling, bio-ordninger, ko-præmie, slagtepræmie, præmie for stivelseskartofler og ø-støtte. Som ansøger betyder det, at du skal opfylde mindst ét ud af fem kriterier for at kunne søge tilskud, når ansøgningsrunden åbner 1. februar 2023.

Publiceret 25. januar 2023

Når du fra 2023 skal søge grundbetaling, bio-ordninger, ko-præmie, slagtepræmie, præmie for stivelseskartofler og ø-støtte – også kaldet direkte støtte – skal du opfylde mindst ét ud af fem kriterier for at være aktiv landbruger. Kriterier for aktiv landbruger følger af EU-reglerne og skal sikre, at der kun ydes landbrugsstøtte til personer, som udfører et minimumsniveau af landbrugsaktivitet.

Det betyder, at du skal leve op til mindst ét af følgende kriterier for at være aktiv landbruger:

  1. Du søger og modtager grundbetaling til mindst 40 ha i tilskudsåret.
  2. Du modtog udbetaling fra direkte betalinger sidste år på mindre end 5.000 euro.
  3. Du er tilmeldt Register for gødningsregnskab eller Register over økologiautoriserede bedrifter, når du sender din ansøgning. Se mere om hvordan i afsnittet ”Tilmelding til Register for Gødningsregnskab” i denne nyhed.
  4. Hvis du har tilskudsberettigede hektarer omfattet af den tidligere artikel 32, skal du have et sammenhængende areal på minimum 0,3 ha, hvor du udfører en landbrugsaktivitet. Det vil fremover hedde 'grundbetaling til projektarealer'. Du kan blive godkendt under dette kriterie, hvis du primært har vand-, natur-, klima- og skovarealer, der får grundbetaling. Det gælder blandt andet også, hvis du har tilsagn til pleje af græs- og naturarealer.
  5. Hvis du er ny ansøger og ikke er dækket af kriterium 1, 2, 3 eller 4, kan du opnå status som aktiv landbruger, hvis du erklærer, at du ikke har modtaget direkte støtte de seneste tre år – hverken personligt eller igennem en juridisk enhed. Du afgiver din erklæring med en markering i fælleskemaet.

Du skal være aktiv landbruger i ansøgningsåret, hvor du søger, for at modtage landbrugsstøtte. Du skal oplyse dette, når du sender din ansøgning om landbrugsstøtte i fællesskemaet til grundbetaling, en bioordning, ko-præmie, slagtepræmie, præmie for stivelseskartofler eller ø-støtte.

Kriterie 4 blev tilpasset i efteråret 2022

I efteråret 2022 blev kriterie 4 tilrettet. Vi har tidligere skrevet på hjemmesiden, at kriteriet dækkede landbrug med ekstensive arealer (uden kvælstof- eller fosfornorm), hvis de havde 0,3 ha, hvor der blev udført en landbrugsaktivitet. Vi har ændret dette, fordi EU-kommissionen ikke kunne godkende det, da et formål med kriterierne for aktiv landbruger er landbrugsaktivitet eller at bidrage til opfyldelse af den grønne målsætning ved f.eks. at have indgået et tilsagn med en miljømæssig eller klimarelateret landbrugsforpligtelse.

Ansøgere med ekstensive arealer vil derfor skulle godkendes som aktiv landbruger ved et af de andre kriterier. Én mulighed er at tilmelde sig Register for Gødningsregnskab.

Tilmelding til Register for Gødningsregnskab

Der er nogle betingelser, du skal leve op til, hvis du gerne vil tilmelde dig Register for Gødningsregnskab.

Du skal være tilmeldt Register for Gødningsregnskab, hvis du er forpligtet hertil via gødskningsloven. Det er blandt andet, hvis du driver virksomhed med planteavl, husdyravl, skovbrug eller kombinationer heraf og samtidig opfylder mindst én af disse betingelser:

  • Din virksomheds samlede husdyrbesætning producerer gødning, eller virksomheden modtager husdyrgødning, forarbejdet husdyrgødning, afgasset biomasse eller anden organisk gødning, der har et samlet kvælstofindhold, der overstiger 1.000 kg kvælstof pr. år.
     
  • Din virksomheds samlede husdyrbesætning producerer gødning, eller virksomheden modtager husdyrgødning, forarbejdet husdyrgødning, afgasset biomasse eller anden organisk gødning, der har et samlet kvælstofindhold, der overstiger 100 kg kvælstof pr. hektar areal med afgrøder.
     
  • Du disponerer over et areal med afgrøder på 10 ha eller derover, som er omfattet af en kvælstofnorm på mere end 0 kg kvælstof pr. ha eller en fosfornorm på mere end 0 kg fosfor pr. ha.

Bemærk, at du ikke er forpligtet til at udnytte den kvælstof- eller fosfornorm, der er fastsat for de enkelte afgrøder.

Økologisk autoriserede virksomheder er også omfattet af reglerne om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, hvis betingelserne for at være tilmeldt registret er opfyldt.

Hvis du ikke er forpligtet til at tilmelde dig Register for Gødningsregnskab, kan du også tilmelde dig frivilligt, hvis din virksomheder lever op til visse betingelser.

Du kan læse om betingelser for frivillig tilmelding til Register for Gødningsregnskab her

Du skal dog være opmærksom på, at du skal have et CVR/SE-nr. for at kunne tilmelde dig Register for Gødningsregnskab. 

For dig, der har ekstensive arealer

Hvis du har ekstensive arealer med en kvælstof- eller fosfornorm på 0 kg/ha, har du også mulighed for at tilmelde dig Register for Gødningsregnskab og opnå godkendelse som aktiv landbruger på den måde. Du kan f.eks. anvende afgrødekode 276, der hedder ”Permanent græs og kløvergræs uden norm, under 50 pct. kløver”, eller afgrødekode 286, der hedder ”Permanent græs og kløvergræs uden norm, over 50 pct. kløver”. De har begge en fosfornorm, men ikke en kvælstofnorm.

Andre muligheder for at leve op til ét af kriterierne

Endelig kan der være tilpasninger i din nuværende praksis eller bedrift, som du kan udføre og ad den vej blive godkendt som aktiv landbruger. Ud fra din nuværende situation kan du overveje at forpagte/købe dig til mere areal for at leve op til kriteriet om mindst 40 ha eller bortforpagte arealer til andre landbrugere, der opfylder kravet om at være aktiv landbruger.

Du kan også overveje at indgå i et vand-, natur-, klima- eller skovprojekt – 'grundbetaling til projektarealer' – eller opnå tilsagn til pleje af græs- og naturarealer. Det vil dog først være muligt fra 2024, da fristen for at tilmelde sig pleje af græs i 2023 udløb i efteråret 2022.

Du kan læse om aktiv landbruger her

Du kan også læse mere i Vejledningen om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2023, der offentliggøres til ansøgningsrunden, som starter 1. februar 2023.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.