Se ændringerne i krydsoverensstemmelseskravene for 2021

Du kan nu se bekendtgørelsen for krydsoverensstemmelse (KO) for 2021. Blandt andet vil vi fremover sende breve om KO via Tast selv-service. Endvidere opdaterer vi bekendtgørelsen med krav vedrørende husdyrgødning, lægemidler til dyr og næseringning af svin. Du kan læse mere om ændringerne i nyheden.

Publiceret 15. december 2020

Bekendtgørelsen om krydsoverensstemmelse (KO) er offentliggjort i Retsinformation, og træder i kraft 1. januar 2021.

Du kan læse den nye bekendtgørelse her

Fremover vil du få breve om KO i Tast selv-service

Landbrugsstyrelsen vil fremover kommunikere via Tast selv-service i forbindelse med krydsoverensstemmelsessager. Afgørelser og høringsbreve vil derfor blive sendt via Tast selv-service.

Ændringer i 2021

De øvrige ændringer er nye regler i national lovgivning, som vi nu fører ind i bekendtgørelsen om krydsoverensstemmelse. Du kan læse mere uddybende om ændringerne nedenfor.

Ændringer i krav om husdyrgødning

KO-krav 1.13 og 1.15 opdateres med ændringer i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Der er tale om gældende regler, som nu bliver indført i krydsoverensstemmelse. 

Krav 1.13 ændres, så væksthuse ikke længere er omfattet af forbuddet mod i visse perioder at udbringe flydende husdyrgødning, afgasset vegetabilsk biomasse, bundfald eller flydende affald, fast husdyrgødning, ensilagesaft, kunstgødning og fast affald (de såkaldte lukkeperioder).

Krav 1.15 omfatter forbud mod at udbringe husdyrgødning, så det udgør en risiko for afstrømning til vandforsyningsanlæg. Forbuddet gælder udbringningsmetoden og de arealer, man vil udbringe på. 

Gå til husdyrgødningsbekendtgørelsen

Ændringer i krav om lægemidler til dyr

Krav 2.14 ændres, så det fremover vil være et KO-krav, at du kun må markedsføre, sælge eller overdrage dine fødevareproducerende dyr til slagtning, eller produkter fra dyr til forbrug, når:

  1. dyrene ikke har fået ikke-godkendte stoffer, 
  2. dyrene ikke har været underkastet ulovlig behandling, 
  3. du har overholdt tilbageholdelsestiden efter brug af lægemidler.

Reglerne gælder i forvejen i dyreejerbekendtgørelsen og indføres nu i KO-kravene. 

Gå til dyreejerbekendtgørelsen 

Dyrevelfærdslovgivningen (krav 3.1 – 3.45)  

Krav 3.41 ændres, så der bliver krav om, at næseringning kun må udføres af en dyrlæge eller en person, der er uddannet i og har erfaring med at udføre næseringning med passende midler og under hygiejniske forhold. Kravet er en del af implementeringen af EU-direktivet om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin og indføres nu i krydsoverensstemmelse (KO).

Find direktivet her

Læs mere

Vi forventer at have en ny KO-vejledning klar, når den nye bekendtgørelse for 2021 træder i kraft. Du vil kunne finde den på vores hjemmeside med instrukser og vejledninger om krydsoverensstemmelse.

Gå til hjemmesiden om krydsoverensstemmelse

Gå til instrukser og vejledninger om krydsoverensstemmelse

Om krydsoverensstemmelse

Krydsoverensstemmelse (KO) betyder, at landbrugere, der modtager direkte støtte eller tilskud efter visse ordninger under landdistriktsprogrammet, skal overholde en række krav til miljø, sundhed, dyrevelfærd og god landbrugsmæssig og miljømæssigstand for at få udbetalt tilskud.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: miljobio@lbst.dk 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.