Satellitbaseret kontrol: 3. opdatering af trafiklyssystemet

Yderligere godt 2.000 marker er blevet grønne siden sidste opdatering.

Publiceret 18. september 2019

Du kan stadig nå at opfylde aktivitetskravet

Marker bliver grønne, når vi vurderer, at aktivitetskravet under grundbetalingsordningen er opfyldt. For arealer med 1-årige afgrøder opfyldes aktivitetskravet ved, at arealerne dyrkes med en 1-årig afgrøde, og for arealer med græs ved, at de enten slås eller afgræsses.

Hvis du stadig har gule marker med græs, og den gule farve skyldes, at du endnu ikke har opfyldt aktivitetskravet, kan du stadig nå det. Fristen for opfyldelse af aktivitetskravet er senest den 25. september.

Hvordan skal den gule farve forstås?

En gul mark betyder ikke nødvendigvis, at der er et problem med marken. Du skal blot sikre dig, at aktivitetskravet er opfyldt eller vil blive opfyldt senest den 25. september. Hvis du allerede har opfyldt aktivitetskravet, skal du ikke foretage dig yderligere.

Ud over manglende opfyldelse af aktivitetskravet kan der være flere andre årsager til, at en mark er gul:

  • Der er en forsinkelse på det, som vises i trafiklyssystemet, på 7 – 14 dage.
  • Der kan være behov for flere billeder eller flere analyser (ofte tilfældet med afgræsningsmarker med en jævn udvikling af plantedækket over tid).
  • Systemet har muligvis ikke kunnet genkende den afgrøde, som var anmeldt ved ændringsfristen. Hvis du har ændret afgrøden i Tast-selv efter vores oversendelse af data til monitorering, forbliver marken gul.
  • Marken kan ikke kontrolleres med satellitbilleder (meget små marker, væksthuse, forårsslåning af brak, permanente afgrøder m.fl.).
  • Marken kan være udtaget til kontrol på andre ordninger (grønne krav, LDP).

Kun gule marker, som med stor sandsynlighed ikke opfylder aktivitetskravet den 25. september, bliver den 15. oktober gjort røde i trafiklyssystemet. Herefter foretager vi en besigtigelse af disse marker for at være helt sikre på, at afgørelsen bliver korrekt. Hvis en mark fortsat er gul efter den 15. oktober, og vi ikke har et andet resultat fra et kontrolbesøg på bedriften, udbetales der fuld støtte for marken.

Det er første år med satellitbaseret kontrol, og vi er klar over, at der er behov for finjusteringer af modellen på grundlag af en systematisk indsamling af markoplysninger. Vi lægger stor vægt på, at eventuelle fejl i den satellitbaserede kontrol ikke fører til forkerte afgørelser eller andre ulemper for ansøgerne.

Læs mere om satellitbaseret kontrol på vores hjemmeside.
 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: direktebetalinger@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.