Sådan opfylder du kravet om fire procent ikke-produktive elementer på omdriftsarealer

Du skal fra januar 2023 have mindst fire procent ikke-produktive elementer på din bedrifts omdriftsarealer, det såkaldte GLM 8-krav. Her kan du læse om, hvilke elementer og arealer du kan bruge, og om, hvordan du opfylder kravet.

Publiceret 16. september 2022

Du kan kun bruge elementer og arealer, der er udlagt på omdriftsarealer, til at opfylde kravet om mindst fire procent ikke-produktive elementer. Du kan bruge følgende elementer og arealer til at opfylde kravet: brak, blomsterbrak, bestøverbrak, markbræmmer, 3-metersbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer og GLM-fortidsminder samt deres tilhørende bræmmer.

Du har derved mulighed for at bruge allerede udlagte landbrugsarealer med brak og markbræmmer til at opfylde kravet, f.eks. dem du har udlagt for at opfylde det grønne krav om miljøfokusområder.

Sådan opfylder du GLM 8-kravet om fire procent ikke-produktive elementer

Når du bruger elementer og arealer til at opfylde kravet om mindst fire procent ikke-produktive elementer, må du ikke bruge dem til produktion i hele kalenderåret. Det betyder, at du ikke må dyrke en landbrugsafgrøde, og du må derfor ikke gødske eller sprøjte arealet. Afgræsning er heller ikke tilladt, men på græsningsarealer kan du godt opfylde GLM 8 på tilgroede og våde elementer, som markkrat, GLM-søer eller -fortidsminder samt tilhørende bræmmer, uden at skulle sætte hegn omkring elementet.

Du må heller ikke tage slæt. Nogle elementer skal dog slås årligt, så de fortsat er lysåbne og i landbrugsmæssig stand, men plantematerialet skal blive liggende på arealet.

Formålet med kravet er at sikre, at en del af landbrugsarealet overgår til ikke-produktive arealer eller elementer, så natur og biodiversiteten bliver forbedret på bedriften i forhold til i dag.

Læs mere om GLM 8-kravet på vores hjemmeside

Du kan ikke opfylde GLM 8-kravet med elementer og arealer, der ligger på permanent græs, permanente afgrøder eller på naturarealer, der ligger uden for markblokken.

Du kan få ekstra støtte

Når GLM8-kravet er opfyldt, kan du søge tilskud til yderligere udlagte ikke-produktive elementer, hvis du søger tilskud til biodiversitet og bæredygtighed.

Læs om biodiversitet og bæredygtighed på vores hjemmeside

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: landbrugsstotte-geodata@lbst.dk 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.