Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 2022: Bekendtgørelse og vejledning er nu i høring

Ordningen åbner i efteråret 2022, og bekendtgørelsen er sendt i høring. Indsend dit høringssvar inden 1. august 2022.

Publiceret 8. juli 2022

Til efteråret kan du igen søge om tilskud til at rydde tilgroede arealer og forberede til afgræsning. Du kan søge om forberedelse til afgræsning i et Natura 2000-område, på overdrev og i nationalparker. 

I Natura 2000-områder kan du også søge om rydning af et tilgroet areal. Vi planlægger at åbne ordningen for ansøgning til oktober og lukke ansøgningsrunden i december.

I 2022 er der afsat 35 mio. kr. til ordningen. Ansøgere får 100 procent i tilskud til rydning og forberedelse til afgræsning. Denne ordning er en del af det danske landdistriktsprogram, og 100 procent er finansieret af EU-midler. 

Bekendtgørelsen er nu i høring. Du kan finde bekendtgørelsen på høringsportalen indtil 1. august 2022. Vi forventer, at bekendtgørelsen træder i kraft oktober 2022.

Læs bekendtgørelsen og indsend dit høringssvar på høringsportalen

Nyt i ordningen i 2022

Der er enkelte ændringer i ordningen i forhold til sidste års ansøgningsrunde. Det omfatter blandt andet præciseringer i forhold til tilskudsberettigede investeringer og kravene til projekter om forberedelse til afgræsning.

Du kan læse mere om ændringer i ordningen i høringsbrevet på høringsportalen

Om ordningen

Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 2022 skal øge incitament til rydning og en efterfølgende pleje af naturarealerne med ekstensiv drift, i form af slæt eller afgræsning. 

Ordningen bidrager til at forbedre bevaringsstatus for naturtyper og arter på arealer i og omkring særligt udpegede Natura 2000-områder. Det gælder også overdrevsarealer og nationalparker uden for de særligt udpegede Natura 2000-områder.

Ordningen er en del af det danske Landdistriktsprogram 2014-2020. Det er forlænget til 2022 og har til formål at yde tilskud til ikke-produktionsfremmende investeringer i rydning af tilgroede arealer og forbedring af arealer til afgræsning.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.