Reglerne for pligtige og husdyrefterafgrøder for 2021/2022 er nu i høring

Vi har sendt plantedækkebekendtgørelsen for planperioden 2021/2022 i høring, hvor du blandt andet kan læse om reglerne for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder. Vi har samtidig sendt en miljøvurdering af ordningerne for pligtige efterafgrøder og de dyrkningsrelaterede tiltag i høring. Fristen for høringssvar er 25. marts kl. 12.00.

Publiceret 5. marts 2021

Landbrugsstyrelsen sender bekendtgørelse om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget for planperioden 2021/2022 i høring. Bekendtgørelsen kaldes også plantedækkebekendtgørelsen. Fristen for høringssvar er 25. marts kl. 12.00.

Du kan finde udkast til bekendtgørelsen på høringsportalen her 

Her kan du læse om de væsentligste ændringer for planperioden 2021/2022, som træder i kraft 1. august 2021:

To nye alternativer til efterafgrøder og tre nye efterafgrødearter

Vi har udvidet listen med alternativer, så du også har mulighed for at benytte præcisionslandbrug eller etablere efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter i stedet for efterafgrøder. Vi har også tilføjet tre nye arter til listen over godkendte efterafgrøder: klinte, morgenfrue og hjulkrone.

Læs mere om præcisionslandbrug og kvælstoffikserende arter her

Justeret kvotereduktion ved brug af fleksible frister

Vi har på baggrund af opdaterede forsøgsdata fra Aarhus Universitet nedjusteret reduktionen af kvælstofkvoten ved brug af sen etablering af efterafgrøder for planperioden 2021/2022. De nuværende så-intervaller gælder fortsat, og du kan se de nye niveauer for kvotereduktionen i høringsmaterialet.  

Den justerede kvotereduktion vil i 2021 gælde ordningerne for pligtige og husdyrefterafgrøder og målrettede efterafgrøder.

Mulighed for at etablere blomsterbrak eller bestøverbrak efter efterafgrøder

Du kan fra planperioden 2021/2022 etablere blomsterbrak eller bestøverbrak efter pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, så disse to braktyper træder i stedet for kravet om etablering af en forårssået afgrøde i foråret 2022. Du skal være opmærksom på, at du også skal overholde de tilknyttede aktivitetskrav til hhv. blomsterbrak eller bestøverbrak.  

Læs mere om aktivitetskravene i vejledningen om grundbetaling her

Vi forventer, at det bliver muligt at bruge blomsterbrak eller bestøverbrak på alle efterafgrødeordninger i 2021. Det betyder, at du også vil kunne anvende de to braktyper i foråret 2022 i stedet for forårssåede afgrøder efter målrettede efterafgrøder udlagt i 2021. De tilhørende regler for den frivillige tilskudsordning på målrettede efterafgrøder forventes fastlagt i bekendtgørelse om tilskud til kvælstofreducerende virkemidler m.v., der træder i kraft 1. februar 2022.

Vi justerer regler for overdragelse af efterafgrøder mellem virksomheder

Vi afskaffer kravet om brug af omregningsfaktor, når overskud af efterafgrøder overdrages mellem virksomheder. Det betyder, at du ikke skal tænke på, om du skal omregne et areal med efterafgrøder, du modtager fra en anden virksomhed. Kravet om brug af omregningsfaktor vil derfor heller ikke gælde, når du anvender tidligere modtagne efterafgrøder fra din efterafgrødebank.

Vi har også fjernet kravet om, at en ophørende virksomheds efterafgrøder eller overskud fra tidligere planperioder skulle fordeles forholdsmæssigt til de modtagne virksomheder.

Til sidst har vi gjort reglerne for indberetning af efterafgrøder modtaget fra en anden virksomhed mere tydelige. Du skal indberette modtagne efterafgrøder fra en virksomhed, ophørt i planperioden 2020/2021, senest 10. september 2021, ellers kan de ikke bruges til at opfylde dit efterafgrødekrav.

Opgørelse af husdyrefterafgrødekravet for 2021/2022

Husdyrefterafgrødekravet for planperioden 2021/2022 blev offentliggjort i december og fremgår af bekendtgørelsens bilag 2.

Du kan også se et oversigtskort her

Miljøvurdering af ordningerne for pligtige efterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag

Vi sender samtidig en miljøvurdering af ordningerne for pligtige efterafgrøder og de dyrkningsrelaterede tiltag i høring. Du kan ligeledes sende din bemærkninger til miljøvurderingen senest 2. april  2021.

Find udkast til miljøvurderingen på høringsportalen

Få flere svar på vores hjemmeside

Gå til FAQ om efterafgrøder

Gå til vejledningerne om grundbetaling og grøn støtte

Vi forventer, at vi kan sende en opdateret vejledning til reglerne i plantedækkebekendtgørelsen i høring først i april.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: miljobio@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.