Opfylder du kriterierne for at være aktiv landbruger?

Du skal være aktiv landbruger for at kunne søge grundbetaling, tilskud til bio-ordninger, ko-præmie, slagtepræmie, tilskud til stivelseskartofler og ø-støtte. Som ansøger betyder det, at du skal opfylde mindst ét ud af fem kriterier for at kunne søge tilskud. Vær særlig opmærksom på, at kriterie 3 skal være opfyldt senest ved ansøgningsfristen til fællesskemaet, 22. april 2024.

Publiceret 26. februar 2024

Når du søger grundbetaling, tilskud til bio-ordninger, ko-præmie, slagtepræmie, tilskud til stivelseskartofler og ø-støtte – også kaldet direkte støtte – skal du opfylde mindst ét ud af fem kriterier for at være aktiv landbruger. Kriterier for at være aktiv landbruger følger af EU-reglerne og skal sikre, at der kun ydes landbrugsstøtte til personer, der udfører et minimumsniveau af landbrugsaktivitet.

Du skal leve op til mindst ét af følgende fem kriterier for at være aktiv landbruger:

  1. Du søger og modtager grundbetaling til mindst 40 ha i tilskudsåret.
  2. Du modtog direkte støtte sidste år, som var på maksimalt 5.000 euro.
  3. Du er tilmeldt Register for Gødningsregnskab, er certificeret til økologisk jordbrugsproduktion eller har sendt en ansøgning om at blive certificeret til økologisk jordbrugsproduktion senest ved ansøgningsfristen til fællesskemaet, 22. april 2024. 
  4. Hvis du har tilskudsberettigede projektarealer omfattet af artikel 4.4.c, skal du have et sammenhængende areal på minimum 0,3 ha, hvor du udfører en landbrugsaktivitet. 
  5. Hvis du er ny ansøger og ikke er dækket af kriterium 1, 2, 3 eller 4, kan du opnå status som aktiv landbruger, hvis du erklærer, at du ikke har modtaget direkte støtte de seneste tre år – hverken personligt eller igennem en anden juridisk enhed. Du afgiver din erklæring med en markering i fælleskemaet.

Du skal opfylde kriteriet om at være aktiv landbruger i kalenderåret. Det betyder, at hvis du f.eks. opfylder kriteriet ved at være tilmeldt Register for Gødningsregnskab eller ved at være certificeret til økologisk jordbrugsproduktion, skal du opretholde medlemskabet eller certificeringen året ud.

Kriterierne for at være aktiv landbruger er ikke ændret fra 2023 til 2024.

Læs mere om kriterierne for at være aktiv landbruger i Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettige arealer 2024 

Vær særligt opmærksom på tilmelding til Register for Gødningsregnskab og på certificering til økologisk jordbrugsproduktion 

Hvis du udelukkende opfylder kriteriet for at være aktiv landbruger ved at være tilmeldt Register for Gødningsregnskab, skal du være opmærksom på, at selve tilmeldingen skal være sket senest ved ansøgningsfristen til fællesskemaet, 22. april 2024. Du kan med fordel tilmelde dig i god tid, inden du sender din ansøgning. 

En tilmelding til Register for Gødningsregnskab efter ansøgningsfristen for fællesskemaet vil derfor ikke kunne bruges til at opfylde kriteriet for at være aktiv landbruger, også selvom tilmeldingsfristen for Register for Gødningsregnskab for planperioden 2023/2024 først er 31. juli 2024. Det gælder også, selvom du får dispensation til at blive tilmeldt Register for Gødningsregnskab for en tidligere planperiode end den aktuelle, hvor tilmeldingsdatoen bliver tilbagedateret. 

Du skal også være opmærksom på, hvilke afgrødekoder, der kan godkendes under Register for Gødningsregnskab. Listen er opdateret, hvorfor afgrødekoderne 276 og 286 om permanent græs og kløver ikke længere kan anvendes, da de ikke længere hverken har en fosfor- eller kvælstofnorm.

På samme måde skal du også være certificeret til økologisk jordbrugsproduktion senest ved ansøgningsfristen til fællesskemaet, 22. april 2024, hvis du på den måde vil opfylde kriteriet om aktiv landbruger. Alternativt skal du have indsendt en ansøgning om at blive certificeret til økologisk produktion. 

Hvis du producentskifter din bedrift undervejs i ansøgningsåret

Hvis du efter ansøgningsfristen for fællesskemaet overdrager din landbrugsbedrift og dermed producentskifter din ansøgning om tilskud, skal du være opmærksom på, at erhverver også skal opfylde kriteriet om aktiv landbruger. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.