Nye regler for udbringning af bioaske i skove

Fra den 1. august 2019 bliver bioaske oprettet som en ny gødningstype i Register for Gødningsregnskab, og bioaskebekendtgørelsens regler for udbringning af fosfor bliver afløst af regler i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Ændringerne medfører bl.a., at fosfordoseringen ved udbringning af bioaske beregnes anderledes. Læs her hvad de nye regler betyder for dig som skovejer.

Publiceret 15. juli 2019

Indberetning af forbrug af bioaske til Register for Gødningsregnskab

Landbrugsstyrelsen har et elektronisk register over gødningsforbruget for virksomheder, der har pligt til at anmelde sig, eller som frivilligt har valgt at anmelde sig for at få adgang til at købe afgiftsfri kvælstofgødning.

Efter de gældende regler har du ikke pligt til at registrere dig i Register for Gødningsregnskab, hvis du ikke har husdyr eller modtager husdyrgødning eller anden organisk gødning. Hvis du alene bruger bioaske eller kunstgødning, skal du altså ikke registreres efter de gældende regler.

Den 1. august 2020 bliver det ændret, hvem der kan og skal indberette til Register for Gødningsregnskab. Fra dette tidspunkt vil registreringspligten bl.a. omfatte virksomheder, der disponerer over et areal med afgrøder på 10 ha eller derover, som er omfattet af en vejledende fosfornorm på mere end 0 kg P. Det betyder, at du f.eks. skal indberette til Register for Gødningsregnskab, hvis du har en skov på over 10 ha, hvor skoven har en vejledende fosfornorm. Det fremgår af Landbrugsstyrelsens Vejledning om gødsknings- og harmoniregler tabel 2, under overskriften ”trækulturer”, hvilke skove der har en fosfornorm over 0 kg P. 

Du kan se fosfornormerne i den gældende Vejledning om gødsknings- og harmoniregler her.

I Vejledning om gødsknings- og harmoniregler kan du også læse mere om, hvordan du indberetter i Register for Gødningsregnskab.

Begrænsninger i mængden af udbragt fosfor fra bioaske

Tildelingen af fosfor fra bioaske er hidtil reguleret af regler i bioaskebekendtgørelsen. Med virkning fra den 1. august 2019 udvides husdyrgødningsbekendtgørelsens regulering af fosfor til også at omfatte bioaske. Husdyrgødningsbekendtgørelsens fosforregulering omfatter i forvejen alle andre gødningstyper end bioaske, og der opnås dermed en enstrenget regulering af fosfor. Som konsekvens heraf ophæves bioaskebekendtgørelsens fosforregler.

Efter de gældende regler i bioaskebekendtgørelsen kan der tildeles 30 kg P fra bioaske udover den mængde fosfor, der tildeles med andre gødningstyper. Med den enstrengede fosforregulering i husdyrgødningsbekendtgørelsen er det den samlede tildeling af fosfor fra bioaske og andre gødningstyper, der begrænses. Det vil derfor ikke længere være muligt at tildele bioaske til et areal, der i forvejen er ”fyldt op” med fosfor fra f.eks. husdyrgødning. Med de nye regler bliver det desuden et krav, at bioasken tildeles til en afgrøde, der har et fosforbehov, f.eks. nyplantning.

Som noget nyt kan fosfordoseringen ikke beregnes som et gennemsnit over tre år. Den skal beregnes årligt. Da fosforbegrænsningen gælder på bedriftsniveau, vil det være muligt at udbringe tre års dosis på en tredjedel af bedriftens areal det ene år og så tildele de øvrige arealer de efterfølgende to år.

Fosforreguleringen for bedrifter, der ikke er omfattet af Register for Gødningsregnskab

Fosforreguleringen for bedrifter, der ikke er omfattet af Register for Gødningsregnskab, følger af husdyrgødningsbekendtgørelsens § 36. Det fremgår af denne bestemmelse, at der maksimalt må udbringes 15 kg P pr. ha skov, som har en fosfornorm, det vil sige skov, som er omfattet af definitionen af afgrødekode 581-594 eller 602-605. Dette vil typisk være nyplantninger og skove omfattet af forskellige tilskudsordninger til skovrejsning.

Det er kommunerne, der fører tilsyn med, at bedrifter uden for Register for Gødningsregnskab ikke udbringer for meget fosfor.

Fosforreguleringen for bedrifter, der er omfattet af Register for Gødningsregnskab

Husdyrgødningsbekendtgørelsen fastsætter forskellige fosforlofter for forskellige gødningstyper. F.eks. har husdyrgødning fra søer og smågrise et fosforloft på 35 kg P pr. ha pr. planperiode, og affald og bioaske har et fosforloft på 30 kg P pr. ha pr. planperiode. 

For hver bedrift beregnes der efter hver planperiode (det vil sige perioden fra 1. august til 31. juli) et fosforarealkrav, som er størrelsen af det harmoniareal, bedriften skal have til rådighed for at kunne udbringe den mængde fosfor fra gødning, som bedriften i løbet af planperioden har produceret og modtaget. Bedriftens fosforarealkrav må ikke være større end bedriftens harmoniarealer. 

Ved et harmoniareal forstås et areal, hvor husdyrgødning må og kan udbringes. I visse skove er det ikke muligt at udbringe husdyrgødning, da husdyrgødning efter husdyrgødningsbekendtgørelsen skal udbringes med en ensartet teknik, og disse skove er derfor ikke harmoniarealer. 

Bedrifterne kan i en række tilfælde trække fosfor fra bioaske anvendt på arealer, som ikke er harmoniarealer, fra i forbruget af fosfor. Det følger af husdyrgødningsbekendtgørelsens § 40, stk. 4. En bedrift kan efter disse regler bl.a. fratrække fosfor i bioaske, der er udbragt i skove med en retningsgivende norm for fosfor. Den forbrugte mængde fosfor fastsættes som det dyrkede areal angivet i hektar med mindst to decimaler ganget med en fosfornorm på 15 kg P pr. ha pr. planperiode. 

Reguleringen i bioaskebekendtgørelsen

Indholdet af tungmetaller og miljøfremmede stoffer m.v. i bioaske reguleres som hidtil af bioaskebekendtgørelsen. Når du anvender bioaske, skal du derfor både overholde reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen og bioaskebekendtgørelsen.

Begrebet bioaske dækker i bioaskebekendtgørelsen aske fra forgasning eller afbrænding af de typer af træ, halm og vegetabilsk affald, der er optaget på bioaskebekendtgørelsens bilag 1. I husdyrgødningsbekendtgørelsen forstås bioaske bredere som de gødningstyper, der hidrører fra forgasning eller forbrænding af organisk materiale, herunder de asketyper, der er omfattet af bekendtgørelse om anvendelse af bioaske til jordbrugsformål, og forbrændt husdyrgødning. Vær opmærksom på, at det kun er bioaske omfattet af bioaskebekendtgørelsen, der kan udbringes uden en forudgående tilladelse fra kommunen efter miljøbeskyttelseslovens § 19, stk. 1.

Du kan se den nye husdyrgødningsbekendtgørelsen her. 

Du kan se den nye bioaskebekendtgørelsen her. 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til miljobio@lbst.dk.