Nye regler for jorddække fra 2023

Fra 2023 kommer der nyt krav om jorddække som led i den kommende landbrugsreform. Kravet gælder på bedrifter med omdriftsarealer og arealer med permanente afgrøder. I denne nyhed kan du læse mere om de nye regler. Vi forventer den endelige godkendelse af kravet i begyndelsen af efteråret.

Publiceret 20. juli 2022

Fra 2023 kommer et nyt krav om jorddække. Kravet indgår i de kommende regler om konditionalitet og hedder GLM 6. Kravet skal forebygge bar jord i udsatte perioder i efteråret og om vinteren, hvor der er størst risiko for jorderosion og tab af organisk materiale og næringsstoffer fra jorden. 

Du skal sikre, at der er jorddække i tre fastlagte perioder efter høst på dine omdriftsarealer og arealer med permanente afgrøder. Arealer med omdriftsgræs og permanent græs er ikke omfattet af kravet. 

Du kan selv vælge jorddække

Der stilles ikke krav til typen af jorddække, som kan opfylde kravet. Jorddækket kan f.eks. være vintersæd, efterafgrøder, brak, lavskov, stub, planterester eller spildkorn.

Du må gerne jordbearbejde

I perioder med krav om jorddække må du til enhver tid omlægge til en anden afgrøde, da GLM 6-kravet ikke forhindrer jordbearbejdning i sig selv. Du skal blot være opmærksom på, at du skal udså et nyt plantedække senest fire uger efter jordbearbejdningen.

Hvem er omfattet af kravet, og hvem er undtaget?

Kravet gælder som udgangspunkt for alle landbrugere, men planteskoler og arealer, hvor der er høstet kartofler det seneste år, er helt undtaget fra kravet. Har du økologiske arealer, må du godt jordbearbejde og undlade at etablere nyt plantedække, hvis der er behov for at bekæmpe rod- eller frøukrudt. 

Hvordan er de tre perioder fordelt?

Kravet om jorddække gælder fra høst til 1. februar. Dog nedsættes kravet for hver periode, så du gradvist kan fjerne jorddækket på bestemte typer af jorde eller afgrøder i løbet af de tre perioder.  

Fra høst til 1. oktober 

  • Du skal have jorddække på alle omdriftsarealer og arealer med permanente afgrøder. 
  • Fjerner du jorddækket, skal du etablere nyt inden 4 uger. 

Fra 2. til 20. oktober 

  • Du skal fortsat have jorddække på lettere lerjorder (JB 5–6, 10, 11) og sandjorde (JB 1–4). Du skal have jorddække på alle afgrøder, på nær roer. Fjerner du jorddækket, skal du etablere nyt inden 4 uger.
  • Du må fjerne jorddække på tunge lerjorde (JB 7–9) samt arealer med roer uden krav om at etablere nyt. 

Fra 21. oktober til 1. februar 

  • Du skal fortsat have jorddække på alle sandjorde (JB 1 –4). Alle afgrøder på sandjorde er omfattet af kravet om jorddække, også efterafgrøder. Fjerner du jorddækket, skal du etablere nyt inden 4 uger.
  • Du må fjerne jorddækket på lettere lerjorder (JB 5–6, 10, 11) samt arealer med gartneriafgrøder og flerårige vedplanter uden krav om at etablere nyt. Du må også fjerne jorddække på arealer med efterafgrøder på lerjorde (JB 5-11).

Periode

Her er der krav om jorddække i perioden*

Her kan du fjerne jorddække i perioden, uden at skulle så nyt plantedække efterfølgende

Fra høst til 1. oktober

 

  • Alle omdriftsarealer
  • Arealer med permanente afgrøder

 

 

Fra 2.-20. oktober

 

  • Lettere lerjorder (JB 5–6, 10, 11)
  • Sandjorde (JB 1 –4) 
  • Alle afgrøder på disse arealer er omfattet, på nær roer

 

 

  • Tunge lerjorde (JB 7–9) 
  • Arealer med roer

 

Fra 21. oktober - 1. februar

 

  • Alle sandjorde (JB 1 –4)
  • Alle afgrøder på disse sandjorde
  • Efterafgrøder på disse sandjorde

 

 

  • Lettere lerjorder (JB 5–6, 10, 11) 
  • Arealer med gartneriafgrøder 
  • Arealer med flerårige vedplanter. 
  • Arealer med efterafgrøder på lerjorde (JB 5-11)

 

*Kravet gælder ikke: planteskoler og arealer, hvor der er høstet kartofler det seneste år samt ved ukrudtsbekæmpelse på arealer dyrket efter økologisk praksis.

Hvad betyder det for de gældende regler for jordbearbejdning?

Fristen for at destruere efterafgrøder på sandjord (JB 1-4) i plantedækkebekendtgørelsen forventes at blive rykket fra 20. oktober til 1. februar i det følgende kalenderår.

Du skal være opmærksom på, at der kan være forskel på de nationale regler for jordbearbejdning i plantedækkebekendtgørelsen, og de arealer og afgrøder som er omfattet af GLM 6-kravet. Du skal derfor være opmærksom på begge sæt af regler, når du opfylder GLM 6-kravet om jorddække. 

Læs mere og hold dig opdateret om den kommende reform

Fra august 2022 går vi i gang med arbejdet med bekendtgørelsen for konditionalitet og herunder GLM 6. I løbet af efteråret udarbejder vi også plantedækkebekendtgørelsen. Vi informerer løbende om de kommende regler, og du kan følge med ved at abonnere på vores nyheder til landbruget.

På vores hjemmeside har vi desuden samlet al relevant information om den kommende landbrugsreform, hvor du også kan læse om de kommende krav om konditionalitet.

Abonner på Landbrugsstyrelsens nyheder her

Læs om GLM 6-kravet om jorddække på vores hjemmeside

Se hjemmeside om landbrugsreformen her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.