Nye bekendtgørelser om konditionalitet og krydsoverensstemmelse

Landbrugsstyrelsen udsteder nye bekendtgørelser for konditionalitet og krydsoverensstemmelse, som begge træder i kraft den 1. januar 2024. I bekendtgørelsen om konditionalitet er der hovedsageligt lavet tilpasninger til GLM-kravene, da det er lykkedes Danmark at få EU-Kommissionens godkendelse til en række ændringer i CAP-planen. I bekendtgørelsen om krydsoverensstemmelse er der lavet en mindre justering til GLM 3.

Publiceret 22. december 2023

Landbrugsstyrelsen har i 2023 arbejdet for justeringer af CAP-planen i forhold til den nationale implementering af GLM-kravene i konditionalitet. Vi har justeret GLM 6 vedrørende jorddække. I GLM 7 fastlægges det nu, at reglerne om afgrøderotation ikke gælder, hvis der er tale om afgrødeforsøg foretaget af en vidensinstitution. I GLM 8 har vi præciseret reglerne om ikke-produktive elementer og arealer. 

Justering i GLM 6 om jorddække (konditionalitet)

I den nye bekendtgørelse om konditionalitet har vi tilføjet nye tilladelser til fjernelse af jorddækket inden for perioderne, hvor der er krav om jorddække. Det gælder arealer med visse grøntsagsafgrøder og marker, der skal forberedes til såning af frøafgrøder. Vi har også tilføjet en forlænget omlægningsperiode for arealer med græsfrø. Dvs. at du fra 2024 har 6 uger til at så nyt plantedække, når du har fjernet græsfrø, i stedet for de sædvanlige 4 uger. Der er også foretaget en ændring af definitionen af økologisk praksis, som i bekendtgørelsen for 2024 nu alene omfatter økologiske arealer og arealer, hvor der ikke benyttes pesticider i hele kalenderåret.

Forsøgsmuligheder i forhold til GLM 7 (konditionalitet)

Vi har suppleret reglerne i den nye bekendtgørelse om konditionalitet, så at manglende opfyldelse af kravet om afgrøderotation kan fraviges, hvis der er tale om dokumenterede afgrødeforsøg foretaget af en vidensinstitution. 

GLM 8 om ikke-produktive elementer og arealer (konditionalitet) 

Endeligt har vi tilføjet en ny undtagelse fra kravet om etablering af mindst 4 pct. ikke-produktive elementer og arealer. Undtagelsen gælder bedrifter, hvor mere end 75 pct. af agerjorden anvendes til produktion af græs eller andet grøntfoder med en kvælstofnorm og fosfornorm på 0.

Opdatering af regelhenvisninger 

Vi har opdateret regelhenvisningerne i bilag 1 i den nye bekendtgørelse om konditionalitet, hvor der er udstedt nye regler.

GLM 3 om foranstaltninger mod indirekte forurening (Krydsoverensstemmelse)

I den nye bekendtgørelse om krydsoverensstemmelse har vi fastsat krav om, at der skal være foranstaltninger til forebyggelse af indirekte forurening af grundvandet. 

Nye vejledninger på vej

Vi vil hurtigst muligt offentliggøre opdaterede vejledninger om konditionalitet på både miljø- og dyreområdet.

Vejledningerne vil blive offentliggjort her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.