Ny erosions-regel berører enkelte risikofyldte jorder

245 hektar bliver direkte berørt af revidereret regel, som skal forhindre jorderosion. Forskere slår fast, at der er et reelt problem i Danmark.

Publiceret 26. marts 2014

Regeringen målretter nu indsatsen mod jorderosion til enkelte udvalgte jorder, hvor der er særligt stor risiko for jorderosion i Danmark.

Fremover berører reglen 245 hektar dyrket landbrugsjord på særligt følsomme og stejle bakker.

Her skal landmændene dyrke jorden pløjefrit, hvis de vil tilså arealerne med vinterafgrøder.    

”Vi har lyttet til erhvervets konstruktive forslag til, hvordan vi har kunnet målrette indsatsen yderligere. Vi tager nu hensyn til flere faktorer som hældning, nedbørsmængder, form på bakker og jordtyper. Det mindsker berørte områder samtidig med, at vi stadig beskytter de mest erosions-truede pletter i Danmark,” siger enhedschef Steen Bonde i NaturErhvervstyrelsen.

Forskerne fra Aarhus Universitet, som står bag det faglige grundlag, slår i forbindelse med udformningen af indsatsen fast, at der findes reelle problemer med jorderosion i Danmark – og at netop dyrkning af vinterafgrøder på pløjet jord fremmer jorderosion.

De fremhæver også, at den nuværende model er den bedst mulige med de nuværende kort over jorderosions-risiko i Danmark. De påpeger dog, at der er behov for en opdatering af kortene, da der også kan forekomme jorderosion på skråninger, som hælder mindre end de 12 grader, som er grænsen for indsatsen med den nye regel.    

Indirekte bliver 3.800 hektar svarende til 1,4 promille af Danmarks 2,6 mio. hektar landbrugsjord berørt, da restriktionerne ofte berører pletter inde i markerne mod oprindeligt 12.000 til 16.000 hektar i den første udgave af reglen.  

Færre pletter i betragtning

NaturErhvervsstyrelsen hæver også reglens bagatel-grænse ved at undtage arealer, som er mindre end 5.000 m2 mod den tidligere grænse på 2.000 m2. 

I første omgang iværksatte NaturErhvervstyrelsen i februar et forbud mod jordbearbejdning på landbrugsarealer med hældninger over 12 grader fra høst til 1. marts.

Reglerne var begrundet i kritik fra EU’s revisionsret, som påpegede, at Danmark skulle gøre mere for at overholde EU’s standarder for god landbrugsmæssig dyrkning af jorden.

I det nye regelsæt er der nu kun udvalgt jorder med særlig høj risiko ud fra en klassificering, der ligger tæt op ad de principper, som man udvælger arealer med høj risiko efter i Tyskland.  Landmændene får også mulighed for at komme tidligere i gang med forårspløjningen, da der nu åbnes op for pløjning fra 15. februar mod tidligere 1. marts.

Den nye regel vil træde i kraft inden høst 2014, så alle landmænd kan nå at planlægge efter reglerne.

Fakta

  • Forholdsregler mod erosion er et EU-krav.
  • EU’s Revisionsret kritiserede i 2011 de danske krav for at forhindre jorderosion kun gjaldt udyrkede områder og ikke alle landbrugsarealer, hvor der er risiko for erosion.
  • Hvis ikke Danmark lever op til EU’s krav, skal staten betale landbrugsstøtte tilbage til EU.

Den nye model indeholder følgende:

  • Der tages udgangspunkt i det eksisterende krav om at skråninger med en hældning på 12 grader omfattes.
  • Dernæst afgrænses arealerne yderligere med afsæt i et erosionskort udarbejdet af AU.
  • Dette erosionskort ligger tæt op af den klassificering af arealer med høj erosionsrisiko, der er anvendt i Tyskland. 
  • Kravet ændres, så pløjefri dyrkning på stejle skråninger tillades, og det dermed fortsat vil være muligt at dyrke vinterafgrøder på skråningerne. Samtidigt tillades let jordbearbejdning i form af f.eks. stubharvning, så økologer fortsat har mulighed for mekanisk ukrudtsbekæmpelse.
  • Fristen for forårspløjning rykkes frem til 15. februar (mod hidtil 1. marts).
  • Arealstørrelsen hæves fra 2.000 m² til 5.000 m².
  • I midten af april kan du se kort over berørte jorder på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside www.naturerhverv.dk

Læs tidligere bekendtgørelse om jorderosion

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Arealtilskud på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail arealtilskud@naturerhverv.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens presseafdeling på tlf. 41 89 25 07.