Nu skal alle biavlere registreres i nyt Centralt BigårdsRegister

Alle biavlere skal fremover registrere sig i det nye Centrale BigårdsRegister (CBR). Det gamle system bliver nu erstattet af et nyudviklet system. Det sker som led i arbejdet med overvågning af skadedyr og sygdomme hos honningbier i Danmark.

Publiceret 4. marts 2024

Fra i dag, den 4. marts 2024, skal alle danske biavlere registrere sig selv og deres bigårde igen i det nye Centrale BigårdsRegister (CBR). Det gælder for alle danske biavlere, uanset om de var registreret i det gamle register, og uanset om de holder bier professionelt som erhvervsbiavlere eller holder bier som fritidsbiavlere.

Kravet er en del af EU’s dyresundhedslov, som trådte i kraft 21. april 2021, og skal blandt andet være med til at forebygge og bekæmpe dyresygdomme. Bigårde skal registreres, så det bliver hurtigere og nemmere at spore og afgrænse smitsomme sygdomme og skadegørere blandt bier.

Sådan skal du registrere dig

Du skal som hovedregel kun registrere dig én gang. Det gør du ved at logge ind i det Centrale BigårdsRegister (CBR) med dit MitID. Her skal du: 

•    Angive dine kontaktoplysninger 
•    Oprette og placere din bigård på landkortet
•    Navngive din bigård 
•    Angive antallet af bifamilier i din bigård.

Du skal være opmærksom, hvis du efterfølgende skal flytte dine bier, f.eks. til bestøvningsopgaver til en anden bigård, der ligger på en anden ejendom eller ud over 1 km fra den stadeplads, du har angivet i registeret:

Når du vil flytte dine bier, skal du have udstedt en elektronisk sundhedsattest af en kyndig biavler, før du flytter dine bier. Derefter skal du opdatere dine oplysninger og placeringen af din bigård i det Centrale Bigårdsregister (CBR).

Du kan læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du flytter dine bier, i vejledningen til Centralt BigårdsRegister.

Du registrerer dig i det Centrale Bigårdsregister (CBR) her

Se vejledninger og vejledningsvideoer her

Registrering hos Landbrugsstyrelsen er samtidig registrering efter foder- og fødevarelovgivningen

Når du registrerer dig selv og din bigård i det Centrale BigårdsRegister, fungerer det samtidig som registrering efter foder- og fødevarelovgivningen. Du kan læse mere om salg af din honning på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs mere om reglerne for registrering af biavl som fødevarevirksomhed:

Salg af honning direkte til forbrugere

Salg af honning til butikker, restauranter, honningcentraler mv. 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Bevaringspostkassen@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.