Nu kommer der lavere sanktioner

Landmænd, der får nedskrevet deres areal i ansøgningen om grundbetaling, ø-støtte eller støtte til unge nyetablerede landbrugere får en lavere sanktion. Til gengæld er der øget kontrol i 2017.

Publiceret 23. august 2016

Der er netop kommet nye regler om sanktionerne for grundbetaling, ø-støtte og støtte til unge nyetablerede landbrugere. Der bliver indført en gult kort-ordning, og sanktionen kan højst blive 1,5 gange arealafvigelsen. Reglerne er et led i kommissionens igangværende arbejde med at forenkle EU's fælles landbrugspolitik.

Hidtil har den laveste sanktion været på 2 gange arealafvigelsen. Der bliver stadig ikke beregnet en sanktion, hvis arealafvigelsen er mindre end 3 procent eller 2 ha.

Hvad betyder gult kort-ordningen?
Den første gang en landmand har en arealoverskridelse på mellem 3 procent eller 2 ha og 10 procent, får han efter de nye regler en sanktion på 0,75 gange arealafvigelsen, dvs. det halve af den normale sanktion på 1,5 gange arealafvigelsen – han får et gult kort. Hvis landmanden året efter igen har en arealafvigelse på over 3 procent eller 2 ha, får han en sanktion på 1,5 gange arealafvigelsen og skal derudover betale de resterende 0,75 gange arealafvigelsen, som han slap for at betale året før.

”Der er tale om væsentligt mildere sanktioner, og det er vi rigtig glade for. Ulempen er, at de landmænd, som får den lave sanktion på 0,75 gange arealafvigelsen, normalt skal udtages til fysisk kontrol året efter. Vi har de sidste 6 måneder fra dansk side forsøgt at forhindre den ekstra kontrol i forbindelse med EU-forhandlingerne, men det er desværre ikke lykkedes. Det er lidt malurt i bægeret på et ellers godt forenklingsinitiativ”, udtaler enhedschef Lotte Dige Toft.

Hvilke ordninger gælder de nye sanktioner for?
De nye sanktioner gælder for grundbetaling, ø-støtte og støtte til unge nyetablerede landbrugere. De gælder ikke for den grønne støtte, der har sine egne sanktionsregler. De nye regler gælder for den støtte, der er søgt i 2016. De nye regler gælder med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at vi bruger de nye regler til at beregne sanktionen, hvis en landmand fx har en sag fra et tidligere ansøgningsår, der ikke er afsluttet.

Sanktionerne er inddelt i tre trin (klik på billedet for at se det større):

Betingelser for den lave sanktion på trin 2 (gult kort)
En landmand kan kun få sanktionen på 0,75 gange arealafvigelsen én gang for hver støtteordning. Året efter kontrollerer vi, om han igen har en arealafvigelse. Hvis han har fået en sanktion på baggrund af et kontrolbesøg, får han igen et kontrolbesøg året efter.

Hvis det viser sig, at landmanden, som havde en arealafvigelse i 2016, også har en arealafvigelse året efter, som overstiger 3 procent eller 2 ha, sker følgende:

  • Sanktionen for 2016 forhøjes til 1,5 gange arealafvigelsen i 2016, dvs. at landmanden skal betale de resterende 0,75 gange arealafvigelsen, som han slap for at betale første gang.  
  • Dertil lægger vi en sanktion for 2017 på 1,5 gange arealafvigelsen i 2017.

Hvis landmanden ikke har en arealafvigelse, som overstiger 3 procent eller 2 ha i 2017, men derimod i 2018 eller senere, skal han ikke betale de resterende 0,75 gange arealafvigelsen, som han undgik at betale i 2016.

Du kan se eksempler og læse mere i faktaarket eller den opdaterede udgave af Vejledning om direkte arealstøtte 2016, afsnit 11.5.

Læs Faktaark om de nye sanktionsregler

Gå til Vejledning om direkte arealstøtte 2016

Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail direktebetalinger@naturerhverv.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.