Næsten alle danskere kender og har tillid til det røde Ø-mærke

Økologierhvervskontoret i NaturErhvervstyrelsen har fået gennemført en måling af befolkningens kendskab til og tillid til det danske røde økologimærke (Ø-mærket). Resultaterne af undersøgelsen er sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse, der blev gennemført i 2004.

Publiceret 4. januar 2012 oprettet af Lene Magner

/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Nyheder/graf1.jpg

Klik på billedet for at forstørre det

Ø-mærket kendes overalt i landet

Hovedresultatet af undersøgelsen er, at 96 % af de spurgte danskere kender eller har hørt om Ø-mærket. Det røde ”statskontrolleret” økologi-mærke er dermed det mest kendte fødevaremærke overhovedet i Danmark. Der er samme høje kendskab til Ø-mærket, uanset om man er mand eller kvinde, bor i hovedstaden eller uden for, hvilken alder man har, og uanset om man har indkøbsansvar eller køber økologisk eller ej.

Tilliden i top

De mange danskere, der kender Ø-mærket, har også i høj grad tillid til det danske økologi-mærke. I alt har 90 % tillid til mærket, fordelt på 46 % med rimelig tillid og 44 % med høj tillid til Ø-mærket - mod hhv. 53 % og 41 % i 2004. Det må siges at være en høj og tilfredsstillende tillid.

/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Nyheder/diagram2_noeglehullet.jpg

Klik på billedet for at forstørre det

Det følger af EU-reglerne på området, at alle økologiske bedrifter og virksomheder skal have mindst 1 årligt kontrolbesøg. NaturErhvervstyrelsen kontrollerer de økologiske bedrifter og de økologiske forsyningsvirksomheder (frøfirmaer, foderproducenter m.fl.), mens Fødevarestyrelsen kontrollerer de økologiske fødevarevirksomheder. Ved kontrolbesøget ses der på de konkrete fysiske produktionsforhold, herunder forarbejdningsanlæg, stalde, marker, dyr, m.v. Og der ses på regnskaber og bilag. Her kontrolleres det blandt andet, om de indkøbte varer som f.eks. foder og frø er økologiske, og om de økologiske produktionsregler overholdes.

Indkøb af økologi

Undersøgelsen viser, at langt de fleste danske husstande køber økologi af og til (72 %), mens 10 % aldrig gør det. Gennemsnitligt køber 17 % af husstandene i følge undersøgelsen altid økologiske fødevarer, hvis der er mulighed for det. Det gælder uanset om det er en mandlig eller kvindelig respondent. Der er en markant tendens til, at husstande i Storkøbenhavn og de ældre respondenter over 60 år i højere grad altid køber økologiske varer (26 – 27 %), mens tallet er markant lavere i Jylland (10 %), hvor også 14 % svarer, at de aldrig køber økologisk. (Antallet af de ældre respondenter er dog ikke så stort (108), så tallene kan være behæftet med lidt større statistisk usikkerhed).

For mere information:

Vibeke Møgelvang, NaturErhvervstyrelsen, tlf. nr. 4526 3683, e-mail: vibm@naturerhverv.dk
Robert Lind, Fødevarestyrelsen, tlf. nr. 7227 6663, e-mail: rll@fvst.dk