Mindre ændringer af gødskningsreglerne for planperioden 2020/2021 er i høring

Landbrugsstyrelsen sender en ændring af gødskningsbekendtgørelsen i høring, som medfører mindre justeringer af reglerne i gødskningsbekendtgørelsen for 2020/2021. Blandt andet opjusterer vi normerne for vårkorn dyrket på JB11 jorde. Fristen for høringssvar er 26. februar kl. 12.00.

Publiceret 16. februar 2021

Du kan nu læse og kommentere på ændringer i gødskningsreglerne for planperioden 2020/2021. Fristen for at indsende høringssvar er 26. februar kl. 12.00.

I denne nyhed kan du læse om, hvad vi har ændret i forhold til gødskningsbekendtgørelsen, som trådte i kraft 1. august 2020. Ændringerne vil gælde for planperioden 2020/2021, dvs. fra 1 august 2020.

Find udkast til ændringsbekendtgørelsen her på høringsportalen

Opjustering af normerne på JB 11 for vårkorn

Normudvalget har indstillet en justering af kvælstofnormerne på jordbundstype 11. Dette medfører en opjustering af normerne på 25 kg N/ha for vårkorn for planperioden 2020/2021. Baggrunden er en yderligere gennemgang af det faglige grundlag for fastsættelse af økonomisk optimale normer på jordbundstype 11.

Nye tal for protein og fosfor fra høsten 2020

Ændringsbekendtgørelsen udsteder opdaterede tal for indhold af råprotein og fosfor i korn fra høsten 2020, som skal anvendes i forbindelse med foderkorrektioner (den såkaldte type 2 korrektion). Dermed er det fortsat muligt at anvende de værdier, der rent faktisk indgår i det, dyrene fodres med, for at beregne de mest korrekte korrektioner.

Korrektionen giver mulighed for at nedjustere mængden af kvælstof og fosfor i husdyrgødningen i gødningsregnskabet, hvis man kan dokumentere en mere effektiv produktion ud fra de faktiske produktionsforhold og særligt gennem en mere effektiv fodring. Høsten og dermed også høstværdierne var ikke i hus, da gødskningsbekendtgørelsen trådte i kraft 1. august 2020, men udstedes nu med denne ændringsbekendtgørelse. Ændringen medfører en forenkling for landmænd, der har svin eller fjerkræ, da de nu i højere grad kan anvende deres eksisterende foderplaner til dokumentation for foderkorrektionen.

Ændringer vedrørende indberetninger og korrektioner for mink

Som følge af aflivningen af minkbesætninger i Danmark i efteråret 2020, har vi lavet ændringer, som tager højde for sæsonmæssige udsving i kvælstof- og fosforproduktionen. Det betyder, at hvis du er minkavler og allerede har indberettet dit gødningsregnskab, men ikke har taget højde for dette, skal du indsende gødningsregnskabet igen. Vi har desuden nedsat dokumentationsperioden for type-2 korrektioner for kødædende pelsdyr.

Mindre justeringer

Vi har lavet en opdatering af levende vægt ved slagtning i type 1 korrektionsformlerne for slagtefjerkræ. I bekendtgørelsen fra 1. august 2020 var en forøgelse af levende vægt ikke blevet konsekvensrettet i de korrektionsformler, der anvendes, når slagtevægten afviger fra standarden. Dette er nu rettet i ændringsbekendtgørelsen. Det betyder, at merproduktionen af kvælstof og fosfor er lavere end angivet i hovedbekendtgørelsen. 

Yderligere er der mindre justeringer af afgrødetabellen, så afgrødekoderne stemmer overens med Fællesskemaet 2021.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: miljobio@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.