Månegrisen flytter ind hos GUDP

Fremtidens effektive og bæredygtige svinestald er nu et afgørende skridt tættere på realisering. Fødevareministeriets grønne erhvervsstøtteordning, GUDP, skal stå for konkurrenceudsættelse af Månegris-stalden i slutningen af 2014.

Publiceret 30. juni 2014

I 2016 skal prototypen på fremtidens effektive og bæredygtige svinestald stå klar – den såkaldte Månegris-stald. Fødevareminister Dan Jørgensen har besluttet, at det bliver den nationale erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), der skal stå for finansieringen og konkurrenceudsættelsen af stalden.

Månegrisprojektet skal skabe den viden og teknologi, som baner vejen for et stærkt fremtidigt svineerhverv i Danmark, der både bliver økonomisk, miljø- og dyrevelfærdsmæssig bæredygtigt. Derudover skal det give erfaringer til brug for en fremtidig målrettet regulering, hvor svineproduktionen ikke længere reguleres på, hvor mange dyr landmanden holder, men hvor hårdt den enkelte produktion belaster omgivelserne. Det vil sige emissionsbaseret regulering, som bringer os tættere på visionen om at ophæve modsætningen mellem udvidelse af svineproduktionen og hensyn til miljø, klima og dyr.

Ny teknologi baner vejen

GUDP har allerede givet støtte til otte udviklingsprojekter, der kan være med til at gøre Månegris-stalden til virkelighed. Projekterne forbedrer blandt andet dyrevelfærden for grise og gør det muligt at måle, hvor meget ammoniak svinestalde udleder. Noget der indtil nu har været ren sci-fi. GUDP har stor erfaring med at gennemføre konkurrenceudsættelser og realisere banebrydende idéer. Nu gælder det om at få landets skarpeste hjerner og mest innovative virksomheder til at byde ind med løsningsforslag til, hvordan fremtidens svinestald skal designes.

Partnerskaber kan byde ind på staldens opførelse

Månegris-stalden ender med at blive opført af den ansøgergruppe, som byder ind med den bedste løsning. Gruppen består fx af teknologivirksomheder, landbruget og universiteter, der går sammen og byder på opførelsen af stalden, som bliver et internationalt udstillingsvindue for deres løsninger. Når GUDP vælger vindergruppen er der fokus på den dobbelte bundlinje, så forretningspotentiale og positive miljøeffekter spiller sammen. Det understøtter projektets succes og sikrer, at løsningerne udbredes i erhvervet.

Efter sommerferien forventer NaturErhvervstyrelsen at sende funktionskravene til stalden i offentlig høring. Funktionskravene kommer efterfølgende til at danne udgangspunkt for en særlig GUDP-ansøgningsrunde med start i december 2014.

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Innovation, Månegrisen på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail maanegris@naturerhverv.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon tlf. 41 89 25 07.