Læs den nye vejledning om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Vi har offentliggjort vejledningen om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur. Reglerne er ændret, så det nu bliver muligt at etablere småbiotoper.

Publiceret 23. maj 2023

Der åbnes i den nye landbrugsreform op for, at der etableres mere natur på landbrugsarealer ved at udlægge småbiotoper. Reglerne i den tidligere lov om driftsjorder (driftslov) og bekendtgørelse om jordressourcer begrænsede i et vist omfang muligheden for, at landbrugsarealer opgives til naturformål. Driftsloven og bekendtgørelsen om jordressourcer er derfor blevet ændret, så det bliver muligt at etablere småbiotoper. Den nye vejledning er justeret ud fra ændringerne.

Du kan finde den nye vejledning om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur på vores hjemmeside:

Læs Vejledning om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Vejledning om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur henvender sig til landbrugere, offentlige myndigheder, kommuner og relevante interesseorganisationer. 

Reglerne om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur har betydning for den enkelte landbruger i forhold til driften af de landbrugsjorder, som landbrugeren ejer eller er bruger af. 

Reglerne omfatter rydningspligten, som betyder, at arealer skal holdes fri for opvækst af træer og buske, der er mere end 5 år gamle. Rydningspligten gælder for alle arealer, der ikke var med beplantning, da bekendtgørelsen om jordressourcer første gang trådte i kraft, 1. september 2004. 

Det er Landbrugsstyrelsen og kommunerne, der er administrerende myndigheder i forhold til reglerne om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.