Klimavenlige skovgrise får eget netværk

Skovlandbrug er en vej til mindre klimabelastende landbrugsproduktion. Forskere, udviklere og praktikere går derfor sammen i nyt netværk, der vil udvikle produktionssystemer med grise i skoven.

Publiceret 17. marts 2021

Midt i debatten om at sænke landbrugets klimaaftryk oprettes nu et nyt netværk, der skal udvikle et koncept for den bedste måde at producere skovgrise. Det nye netværk, som er oprettet med støtte fra Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram under Landbrugsstyrelsen, skal afdække, hvordan vi i Danmark kan opnå gevinster for både grisene, naturen og landmændene.

I fællesskab vil forskerne og førende producenter af frilandsgrise undersøge, hvordan et skovlandbrug virker bedst. Hvor mange træer skal der være i forhold til antallet af grise, hvilke træsorter og hvordan skal træerne være placeret? Skal grisene gå inde mellem træerne eller skal træerne hellere omkranse dem?

Netværket vil afholde møder og workshops, der er åbent for alle med interesse for emnet.

Træernes rødder holder på gyllen

Projektleder Simme Eriksen fra Center for Frilandsdyr står for netværket og forklarer, at grisehold mellem skovens træer er en kendt vej til mere klimavenlig produktion. Når grisene lever mellem træerne, fanger træernes rødder næringsstoffer fra grisenes gylle, så udledningen af kvælstof og fosfor falder, og der bindes mere kulstof.

”Vi håber og forventer, at skovlandbrug med griseproduktion vil lagre kulstof svarende til mere end 10 ton CO2 pr. hektar. Der er et stort potentiale, hvis flere griseproducenter ønsker at integrere skovlandbrug. Hvert år producerer vi i Danmark over 200.000 økologiske frilandsgrise og omkring 100.000 konventionelle frilandsgrise”, forklarer Simme Eriksen.

Samtidig vil netværket undersøge, om skovlandbrug kan øge biodiversitet og give et mere variereret miljø for fugle og insekter.

 

Fakta om Projekt Skovgris

Initiativtagerne til netværket tæller Center for Frilandsdyr, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Skovskolen, Risbjerg Landbrug ved Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen, frilandsgriseproducent Nielli Simmelsgaard, økologisk griseproducent Brian Holm og Økologisk Landsforening.

 

Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Yderligere information

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på 41892507