Husk at indberette dine pligtige- og husdyrefterafgrøder og alternativer hertil senest 10. september 2019

Vi nærmer os fristen for at indberette efterafgrøder i GKEA, som er senest 10. september 2019. Her er, hvad du skal være opmærksom på, når du indberetter.

Publiceret 6. september 2019

Mange landmænd og konsulenter er allerede godt i gang med at indberette efterafgrøder i gødnings- og efterafgrødeskemaet (GKEA). Det er ekstra vigtigt i år at overholde fristen, blandt andet fordi du automatisk får en kvotereduktion, hvis du mangler at indberette efterafgrøder. Her kommer et par tips til, hvad du også skal være opmærksom på i år.

Markplanen pr. 31/7 bestemmer efterafgrødekravet

Det er de arealer, du har rådet over den 31. juli 2019, som ligger til grund for beregningen af dit pligtige- og husdyrefterafgrødekrav. Selvom du modtager eller afgiver arealer i perioden mellem 31/7 og fristen for indberetning 10/9 ændrer det ikke din forpligtigelse til at opfylde dit efterafgrødekrav. 

Du skal tilknytte markkort til din indberetning

Med de nye regler der trådte i kraft fra 1. august i år, skal indberetningen af efterafgrøder og alternativer nu være på markniveau i stedet for på bedriftsniveau, og der skal tilknyttes et markkort til indberetningen. Markkortet ligger til grund for beregningen af dit efterafgrødegrundareal – og dermed dit krav om efterafgrøder. Kortet skal afspejle din markplan pr. 31. juli 2019.  

Du får automatisk kvotereduktion ved for få eller manglende efterafgrøder

Hvis du ikke indberetter efterafgrøder senest 10/9, eller hvis du indberetter for lidt efterafgrøder eller andre alternativer, vil du automatisk få en kvotereduktion for din bedrift. Har du ikke tilstrækkeligt opsparede efterafgrøder i efterafgrødebanken til at dække det resterende krav, vil du automatisk få reduceret kvælstofkvoten svarende til de manglende hektar efterafgrøder. Det betyder også, at det ikke længere er muligt at anvende reduceret kvælstofkvote som kompensation for manglende efterafgrøder, efter indberetningsdatoen er overskredet. 

Ny praksis ved manglende efterafgrøder og alternativer

Vær opmærksom på, at hvis kontrollen finder, at du har udlagt færre hektar efterafgrøder, end du har indberettet, vil du få en bøde for de manglende hektar efterafgrøder. Hvis der ikke er udlagt efterafgrøder kan det efter reglerne om krydsoverensstemmelse, endvidere udløse en KO-sanktion.

Du får brev med opgørelse af bedriftens efterafgrødekrav

Efter fristen for indberetningen af efterafgrøder i Gødningskvote- og efterafgrødeskemaet, vil du i løbet af ca. 14 dage modtage et brev i din postkasse i Tast selv-service. Brevet indeholder oplysninger om opgørelse af bedriftens efterafgrødekrav. Opgørelsen kan også ses i det indsendte skema.

Få flere svar på vores hjemmeside

Vi har samlet en række forskellige spørgsmål og svar til de nye regler på vores hjemmeside.

Du kan finde dem her.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: miljobio@lbst.dk 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.