Hjælp insekter og rådyr ved at lade blomsterstriberne stå

Du kan på udvalgte arealer lade plantedækket stå indtil foråret, så du hjælper med at sikre føde og overvintringsmuligheder for vildtet.

Publiceret 9. juli 2021

Blomsterstriber, markbræmmer, insektvolde og andre vildttiltag er velegnede steder, hvor særligt insekterne kan overvintre og dermed skabe grundlag for næste års insektbestand. Du kan placere tiltagene på samme sted flere år, hvis du samtidig opfylder betingelserne for grundbetaling og grøn støtte for arealet.

Sådan kan du hjælpe dyrelivet

Det vilde dyreliv, lige fra insekter til rådyr, trives bedst i et varieret landskab, og hvor de kan finde føde hele året. 

Som landmand kan du hjælpe dyrelivet ved at lade plantedækket stå vinteren over, f.eks. i markkanter og på pletter i marken. Det kan f.eks. være på områder, hvor du næste år vil etablere markbræmmer, vildttiltag eller blomsterstriber.

Du kan med fordel lave flere små områder med forskellige tiltag. Du kan etablere vildttiltag og mindre marker med brak eller bræmmer, hvor du har udsået en blomsterblanding. Ved at have flere mindre marker med forskelligt plantedække gør du det nemmere for mindre dyr og insekter at bevæge sig gennem det åbne land, og hjælper samtidig med at opfylde dyrenes forskellige behov for føde- og skjulesteder.

På markliv.dk kan du læse om, hvordan du bidrager til variation i landskabet

Du behøver ikke at slå vildt- og bivenlige tiltag årligt

Har du udlagt dele af et omdriftsareal som et vildt- og bivenligt tiltag, er der ikke krav om, at du skal slå plantedækket på dette område hvert år. Du kan derfor sikre et fødegrundlag henover vinteren for en lang række af insekter og større dyr ved at lade marken stå urørt gennem kalenderåret.  

Hvis du har et flerårigt tiltag, som f.eks. en insektvold eller en urørt græsstribe, skal du årligt begrænse opvækst af træer og buske, så der ikke er mere end 100 spredte træer og buske pr. ha, som er over 1 meter i højden.

Læs mere om vildt- og bivenlige tiltag og bliv inspireret til at komme i gang på markliv.dk 

Der er et 2-årigt aktivitetskrav på blomster- og bestøverbrak

På arealer med blomster- og bestøverbrak gælder der et 2-årigt aktivitetskrav. Det betyder, at du ikke er forpligtet til at slå plantedækket i 2021, hvis du har jordbehandlet og sået en blomsterblanding i 2020.

På arealer, hvor du har etableret bestøver- eller blomsterbrak i 2021, kan du på samme måde lade plantedækket stå hele 2022.

Læs mere om reglerne for grundbetaling i Vejledning om grundbetaling 2021 og i Vejledning om grøn støtte 2021

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.