Grøn omstilling: Nu kan der søges midler til udtagningskonsulenter

Som en del af landbrugsaftalen afsættes der hvert år ti mio. kr. i en ny pulje til konsulenter, der skal hjælpe lodsejere med at udtage kulstofrige lavbundsjorde fra landbrugsdrift. Puljen er nu åben for første gang.

Publiceret 7. november 2022

En ny pulje for midler til udtagningskonsulenter er nu åben og kan søges gennem Promilleafgiftsfonden for Landbrug (PAF). Konsulenterne skal være med til at sætte skub i arbejdet med at udtage kulstofrige lavbundsjorde.

Sidste år blev et bredt flertal i Folketinget enige om en aftale om grøn omstilling af landbruget. Som del af aftalen indgår ambitionen om at udtage op mod 100.000 hektar lavbundsjorde. 

Udtagning af lavbundsjorde er en kompleks opgave, der kræver tid og involverer mange forskellige parter. For at hjælpe lodsejerne med opgaven blev der i aftalen afsat ti mio. kr. årligt til et korps af udtagningskonsulenter. 

Konsulenternes opgave er at facilitere og drive opstarten af de udtagningsprojekter, hvor lodsejere selv kan ansøge om tilskud.

Læs mere om ordningen, opgavebeskrivelse og søg tilskuddet her.

Rådgivning og dialog

Udtagningskonsulenterne skal rådgive om tilskudsmuligheder, bistå i ansøgningsprocessen og skabe dialog mellem lodsejere og kommuner og dermed understøtte det lokale samarbejde.

De nye konsulenter skal videreføre og udvide det nuværende koncept for oplandskonsulenter. I stedet for primært at omfatte minivådområdeordningen skal udtagningskonsulenterne også have et bredere fokus på ordninger, der kan søges af lodsejere til udtagningsprojekter. 

Udtagningskonsulenterne kan også i et vist omfang bistå med at understøtte den indledende dialog med lodsejere for konkrete, større projekter. 

Hvad er udtagning?

Eksperter og interessenter er enige om, at udtagning af lavbundsjorder har et stort potentiale for at nedbringe udledningen af drivhusgasser. 

Med ”udtagning” menes, at landbrugsarealer tages ud af drift og derefter gøres våde ved at genskabe naturlige vandstandsforhold. Det reducerer tilførslen af ilt til jorden, og uden ilt fra luften sker nedbrydningen af jordens kulstofindhold langsommere eller ophører helt. På den måde udledes der færre drivhusgasser. 

Udtagningsprojekter gennemføres i samarbejde mellem lodsejere, kommuner og statslige styrelser. Det er frivilligt for lodsejere at lægge jord til udtagningsprojekter, og der gives kompensation for landmandens tabte indtjening.

Fakta: 

  • Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug – også kaldet Landbrugsaftalen – blev vedtaget i oktober 2021 af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne. 
  • Det er ambitionen i aftalen, at der skal udtages 100.000 hektar lavbundsjorde, inklusiv randarealer. 
  • Landbrugsaftalen viser vejen til en reduktion af op til 7,4 mio. tons CO2e frem mod 2030. Derudover sikres også en reduktion i udledningen af kvælstof på 10.800 tons i 2027. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til puljen og ansøgning, kan du kontakte Promilleafgiftsfonden på Promilleafgiftsfonden@lf.dk.

For øvrige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsen på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.