Fra 2024 vil der blive indført en ny undtagelse fra GLM 8 – det betyder at du ikke længere skal frahegne dele af dit græsningsareal

Danmark har foreslået en ny undtagelse til GLM 8 på CAP-planen i 2024. Undtagelsen vil gælde bedrifter med stor andel af græs med miljøvenlig praksis. Forslaget ligger nu til godkendelse hos EU-Kommissionen, og undtagelsen er derfor med forbehold for den endelige godkendelse af CAP-planen.

Publiceret 9. november 2023

I 2023 er der ingen undtagelser fra kravet om GLM 8-kravet, som indebærer krav om at udlægge mindst 4 procent af omdriftsarealet med ikke-produktive elementer og arealer. Danmark har til 2024 foreslået en undtagelse til GLM 8, som vil gælde for bedrifter med mindst 75 pct. omdriftsgræs uden kvælstofnorm, og som ikke pløjes. 

Den nye undtagelse vil lyde således:

  • Bedrifter hvor mere end 75 pct. af agerjorden anvendes til produktion af græs eller andet grøntfoder med en kvælstofnorm og fosfornorm på 0, og som ikke jordbehandles eller omlægges i det indeværende år.

Ændringen vil forventeligt medføre, at du fremover ikke er tvunget til at frahegne dele af et græsningsareal for at opfylde kravet om GLM 8. Dette vil især være til gavn for dig, der har mange græsarealer med femårig forpligtelse til græsning under ordningen, pleje af græs- og naturarealer.

Hvis du har anmeldt mindst 75 procent af dit omdriftsareal med en eller flere af de fire afgrødekoder herunder, kan du være undtaget fra GLM 8-kravet om 4 pct., hvis du samtidig ikke pløjer arealerne. Vi vil inden ansøgningsrunden 2024 meddele, hvordan du oplyser om dette og dermed undtages GLM 8.

Afgrødekode

Afgrødenavn

247

Miljøgræs MVJ-tilsagn (0 N), omdrift

264

Græs og kløvergræs uden norm, under 50 pct. kløver (omdrift)

285

Græs og kløvergræs uden norm, over 50 pct. kløver (omdrift)

362

Paludikultur, omdriftsgræs

Husk: Den danske CAP-plan for 2024 er ikke blevet godkendt af EU-Kommissionen endnu, og denne nyhed er derfor med forbehold for den endelige godkendelse af CAP-planen.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.