Forslag til arbejdsgang for kopiering af markkort til Økologiskema 2024 og Fællesskema 2024

Som noget nyt skal du som økolog indberette dine marker i økologiskema 2024, og du skal også tilknytte et markkort til økologiskemaet. Hvis du allerede har forberedt et kort til fællesskema 2024, kan du med fordel kopiere og bruge det, når du skal oprette dit økologi-kort.

Publiceret 13. februar 2024

Der har været efterspørgsel på information om en hensigtsmæssig måde, at oprette og tilknytte de rigtige markkort til økologiskemaet og fællesskemaet.

Vi anbefaler dig at følge nedenstående guide, så du får det bedste udgangspunkt for at indsende økologiskemaet og fællesskemaet. Guiden vil sørge for, at du kan have ét grundlæggende kort, som du kan kopiere ind i begge skemaer. Guiden er derfor en hjælp til din arbejdsgang.

Se en detaljeret guide til processen med billeder under vores brugerguides og videoer og Tast selv https://lbst.dk/tilskud-selvbetjening/kom-i-gang-med-selvbetjening/tast-selv/brugerguides-og-videoer-om-tast-selv --> Økologiskemaet

Vi foreslår denne arbejdsgang: 

1) Vælg et kort i Internet Markkort (IMK), som skal være dit grundlæggende kort. Ved et grundlæggende kort forstås et kort med et samlet overblik over dine marker og småbiotoper, uanset om indberetning skal ske i økologiskemaet eller fællesskemaet. Kortet kan herefter kopieres til der, hvor oplysningerne skal anvendes.                          Hvis du indberettede småbiotoper i fællesskema 2023, skal dit grundlæggende kort være af typen fællesskema 2024, for at småbiotoperne kommer med ind i fællesskema 2024. Hvis du ikke allerede har et kort for 2024, kan du lave en kopi af dit fællesskemakort fra 2023 eller af det kort, som er knyttet til økologiskskema 2023. Ret dit grundlæggende kort for 2024, så alle dine marker og eventuelle småbiotoper er korrekte.

2) Opret en kopi af dit grundlæggende kort for 2024 og tilknyt det til økologiskemaet. Eventuelle småbiotoper bliver automatisk slettet, da de ikke skal bruges i økologiskemaet. Småbiotoperne er stadig bevaret i dit grundlæggende kort.

3) Når du har hentet dine marker ind i økologiskemaet 2024 fra IMK henter du derefter sidste års godkendelser, herunder markernes omlægningsdatoer. Vær opmærksom på, at hvis en mark har ændret marknummer, markbloknummer eller areal siden sidste år, bliver omlægningsdatoen ikke udfyldt automatisk, og du skal selv indtaste den. Indsend økologiskemaet. Læs i tastevejledningen, hvordan du gør.

 

Se tastevejledning for Økologiskema 2024 (https://lbst.dk/tilskud-selvbetjening/kom-i-gang-med-selvbetjening/tast-selv/brugerguides-og-videoer-om-tast-selv#c104462)

Når du har sendt økologiskemaet, vil Tast selv automatisk lægge de indsendte omlægningsdatoer ned i IMK på det landsdækkende kort, som hedder Økologiske marker 2024.

4) Tilknyt dit grundlæggende kort til fællesskema 2024 og hent markerne ind i fælleskemaet. Omlægningsdatoer hentes fra IMK, når du henter dine marker ind i fællesskemaet. Indsend fællesskemaet.

5) Opret et kort til Gødningskvote- og efterafgrøderskemaet 2024 ved at bruge funktionen ”Tilknyt kopi af årets senest fællesskema kort”, som du finder i IMK.