EU kræver, at Storbritannien trækker nye importkrav til planter tilbage

Den 21. april 2020 indførte Storbritannien en række importkrav til værtsplanter for fire skadegørere. EU-kommissionen har vurderet, at kravene er for vidtgående og i strid med de fælles regler på området, som UK har forpligtet sig til at følge året ud, indtil en aftale omkring Brexit er på plads. EU krævede derfor, at kravene blev annulleret senest 20. juni 2020. Storbritannien overvejer nu sagen.

Publiceret 3. juli 2020

EU-Kommissionen var i dialog med Storbritannien allerede inden importforbuddet for mælkemyrteurt og kaffe, samt de skærpede krav til andre værtsplanter for Xyllela fastidiosa, Platanvisnesyge og Candidatus Phytoplasma ulmi, trådte i kraft den 21. april 2020.

Læs nyheden: Storbritannien indfører importforbud på to plantearter og strammer kravene for andre

Storbritannien skal i udtrædelsesperioden, som varer til årsskiftet, efterleve EU-regler. Kommissionen har nu meddelt Storbritannien, at disse nationale tiltag er mere vidtgående, end EU-lovgivningen tillader, og at der ikke er tilstrækkelig videnskabelig argumentation til at bakke kravene op. De har derfor meddelt Storbritannien, at kravene skal trækkes tilbage senest 20. juni 2020. Storbritannien har dog svaret, at det ikke kan lade sig gøre på så kort tid, men at de vil vende tilbage hurtigst muligt.  

Hvis du vil eksportere de nævnte planter til Storbritannien

Det betyder, at vi på nuværende tidspunkt ikke ved, om de nævnte nationale forbud og krav stadig effektueres af Storbritanniens myndigheder ved import fra EU og visse tredjelande. Vi opfordrer vores kunder til at tage kontakt til deres importør i Storbritannien, så I sammen kan undersøge hvilke krav, der aktuelt er til disse planter. Vi hører meget gerne fra jer, hvilke krav I mødes med, når I ønsker at eksportere de nævnte planter til Storbritannien.

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsen, Planter på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail Planter@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.