Engangskompensation som ny model for arealkompensation til lodsejere i lavbunds- og vådområdeprojekter er på vej

Fra 2023 vil du få udbetalt kompensation fra Landbrugsstyrelsen på én gang i stedet for over 20 år. Det er relevant for dig som er ejer af arealet, når du skal søge tilsagn og udbetaling af arealkompensation efter at have deltaget i et vådområde- eller lavbundsprojekt. I denne nyhed kan du læse mere om, hvad vi forventer, ordningen vil betyde.

Publiceret 9. marts 2022

Som lodsejer (eller forpagter) kan du i dag modtage årlig arealkompensation i 20 år, når din jord indgår i et projekt, som er etableret af din kommune eller af Naturstyrelsen. Som noget nyt forbereder Landbrugsstyrelsen nu, fra 2023 at indføre engangskompensation under en femårig tilsagnsperiode i stedet for en årlig kompensation i 20 år. Du skal være lodsejer for at modtage tilsagn om engangskompensation.

Med den nye ordning om engangskompensation, der erstatter den nuværende fastholdelse, skal du som lodsejer søge om tilsagn og udbetaling af engangskompensation samtidigt i én ansøgning. Du skal kun søge om udbetaling én gang, det første år, men du skal indberette arealet i yderligere fire år, det vil sige fem år i alt. Kompensationen får du udbetalt på én gang, efter det første tilsagnsår. Du skal således beholde jorden og indberette arealet i fem år for at kunne modtage denne kompensation. Vi forventer, at du kan søge engangskompensation første gang i foråret 2024 for projekter, der afsluttes i 2023.

Kort om engangskompensation

Vi forventer, at engangskompensation vil omfatte:

  • Tilskud på 35.500 kr./ha som engangskompensation til permanente græsarealer. 
  • Tilskud på 82.500 kr./ha som engangskompensation til omdriftsarealer.
  • Kun én ansøgning om både tilsagn og udbetaling, der indsendes i det første år.
  • Tilsagnsperiode på fem år i alt med årlig indberetning i 5 år.
  • Udbetaling af kompensation på én gang efter første år.

Fra 2023 kan du ikke søge tilsagn om et særligt arealtilskud til naturarealer, selvom de indgår i et vådområde- eller lavbundsprojekt. Du har til gengæld mulighed for at søge tilskud til pleje af græs- og naturarealer på arealerne. Du vil også fremadrettet kunne søge direkte arealstøtte på arealer med vådområde- og lavbundsprojekter, hvis du modtager det i dag.

Igangværende vådområde- og lavbundsprojekter

Hvis du medvirker i et projekt, som etableres (afsluttes) i 2022, skal du, som hidtil, søge 20-årig fastholdelse senest den 31. august 2022, også hvis projektet først afsluttes efter udgangen af ansøgningsfristen men forventes afsluttet før årets udgang. 

Hold dig opdateret 

Du kan se mere om tilskud til fastholdelse og senere om engangskompensation på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Læs mere i vores Tilskudsguide

Vi opdaterer løbende information om den nye ordning efterhånden som detaljerne i ordningen bliver klarlagt.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.