Du kan snart søge støtte, hvis du får reduceret dit tilskud til 20-årig fastholdelse på § 3-arealer

Landbrugsstyrelsen er klar med en støtteordning til de lodsejere, som den kommende tid vil modtage et tilbagebetalingskrav, eller som får nedjusteret støtte til udtagning af § 3-arealer. Du får direkte besked via Tast selv, når du kan søge støtten.

Publiceret 30. januar 2024

Hvis du som lodsejer har fået tilskud til 20-årig fastholdelse for at udtage § 3-arealer til at etablere vådområde- og lavbundsprojekter, og du får reduceret dit tilskud, vil du kunne søge støtte til at dække de økonomiske konsekvenser heraf helt eller delvist.   

Baggrunden er, at Landbrugsstyrelsen ved en fejl har brugt for høje satser til arealer, som er omfattet af naturbeskyttelsesloven § 3.

For at afbøde de økonomiske konsekvenser, har Landbrugsstyrelsen etableret en støtteordning. Støtten gives som såkaldt de minimis-støtte.

Du kan læse mere om baggrunden for nedjusteringen af tilskuddet i nyheden:

§ 3-arealer kan få kompensation på lige fod med andre græsmarker (lbst.dk)

Spørgsmål og svar

Hvad sker der nu?

Landbrugsstyrelsen er i gang med at træffe afgørelser om tilbagebetalingskrav og nedjusteringer af støtte fra tilskudsordningen om 20-årig fastholdelse.
Hvis du modtager en afgørelse fra os om, at vi reducerer dit tilskud, kan du søge om støtte. Landbrugsstyrelsen har sendt høringsbreve til alle lodsejere, der er omfattet af problemstillingen.

Hvem kan søge?

Du kan søge om støtte, hvis du tidligere har fået tilsagn til 20-årig fastholdelse, og du har modtaget en afgørelse om, at vi nedjusterer dit tilskud for § 3-arealer.

Hvornår kan du søge?

Du kan søge, så snart du har modtaget en afgørelse om ændring af dit tilskud for § 3-arealer under tilskudsordningen om 20-årig fastholdelse. Du kan altså ikke søge, mens vi behandler din sag om ændring af tilskud til 20-årig fastholdelse. Vi kontakter dig direkte via Tast selv, når du kan søge støtten.

Hvordan søger du?

Når du har modtaget afgørelsesbrevet fra Landbrugsstyrelsen, vil du inden for få dage modtage et ansøgningsskema samt vejledning i at udfylde skemaet.

Hvor meget kan du søge om i de minimis-støtte?

Du kan søge de minimis-støtte for både tilbagebetalingskravet og for det beløb, som du ellers ville have modtaget i de resterende år af tilsagnet. Du kan modtage op til 20.000 EUR (ca. 150.000 kr.) i de minimis-støtte.

Du skal være opmærksom på, at udbetalingen af de minimis-støtte kan være mindre, hvis du har fået støtte fra andre de minimis-ordninger inden for det indeværende eller to foregående regnskabsår. Du kan læse mere i vejledningen, som vi sender til dig.

Hvornår udbetaler vi de minimis-støtten?

Hvis du er berettiget til støtte, forventer vi at udbetale til dig i løbet af sommeren 2024.

Læs mere

Find bekendtgørelsen om de minimis-støtte efter satsreduktioner for visse arealer i udtagningsindsatsen på retsinformation her:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/1399

Du kan læse mere om tilskudsordningerne for 20-årig fastholdelse på tilskudsguiden:

Link til siden om fastholdelse af vådområder - tilsagnstype 50 (20-årig) (lbst.dk)

Link til siden om fastholdelse af vådområder og naturlige vandstandsforhold (tilsagnstype 55) - 20-årigt tilsagn (lbst.dk)

Link til siden om fastholdelse af vådområder, naturlige vandstandsforhold og lavbundsområder, (tilsagnstype 74, 75, 76, 77 og 78) - 20-årigt tilsagn (lbst.dk)

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.