Du kan snart bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som MFO

Du må fra 1. august 2021 bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter til at opfylde kravet om udlæg af 5 pct. miljøfokusområder (MFO). I denne nyhed kan du også læse, at vi har præciseret et afsnit om satellitbaseret kontrol i bekendtgørelsen om grundbetaling.

Publiceret 2. juli 2021

Vi har ændret bekendtgørelsen om grundbetaling, så du fra 1. august kan bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som MFO. Det har vi gjort på baggrund af en ny plantedækkebekendtgørelse, hvor der står, at det nu er tilladt at bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som alternativ til pligtige- og husdyrefterafgrøder. 

Vi offentliggjorde den nye bekendtgørelse om grundbetaling 1. juli 2021.

Læs bekendtgørelsen om grundbetaling

Læs plantedækkebekendtgørelsen

Vi har også opdateret afsnit 4.8 i Vejledning om grøn støtte 2021, hvor det nu også her fremgår, at du må bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som MFO.

Læs den opdaterede vejledning om grøn støtte for 2021

Hvis du skal bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som MFO

Hvis du skal bruge efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter som MFO, skal du etablere dem under samme betingelser, som hvis du brugte dem som alternativ til pligtige- og husdyrefterafgrøder. Det betyder, at følgende betingelser er gældende: 

  • Du skal bruge færdigblandinger med et dokumenteret indhold, der højst må indeholde 25 pct. af de kvælstoffikserende arter (beregnet ud fra frøantal). De øvrige arter skal være godkendte arter af efterafgrøder, dog ikke cikorie.
     
  • Du må kun bruge specifikke vinterfaste kvælstoffikserende arter – læs mere i afsnit 4.8 i vejledningen om grøn støtte.
     
  • Du skal kunne dokumentere, at du overholder kravene til færdigblandinger ved en eventuel kontrol af efterafgrøder på din bedrift. Her er det vigtigt, at du indtil 1. februar året efter ansøgningsåret gemmer dokumentationen på din bedrift.
     
  • Du må tidligst destruere arealer med efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter 1. februar i det efterfølgende kalenderår. 

Vi stiller ikke krav om eftervirkning af efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter, hvis du alene etablerer dem for at opfylde krav om MFO. 

Vi har præciseret tekst om satellitbaseret kontrol

Vi har i forbindelse med opdateringen af bekendtgørelsen om grundbetaling lavet en forståelsesmæssig præcisering, der drejer sig om høringer i forbindelse med den satellitbaserede kontrol.

Præciseringen indebærer, at hvis du modtager en høring via brev og vælger at trække en del af dit areal ud af din ansøgning i fællesskemaet, skal du fortsat afgive høringssvar i form af billeder for den resterende del af arealet, hvor du mener, at aktivitetskravet er opfyldt.

Læs mere om efterafgrøder

Vi har opdateret informationer om efterafgrøder på hjemmesiden, hvor du blandt andet kan finde svar i vores FAQ.

Du kan finde FAQ her

Du kan finde oplysninger om de forskellige efterafgrødeordninger her

Find høringsnotatet til den nye bekendtgørelse på høringsportalen 

Læs nyheden "Cikorie kan ikke bruges til efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter"

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.