Du kan nu søge engangskompensation til arealer omfattet af vand- og klimaprojekter

Engangskompensation er en ny ordning, hvor du kan få tilskud til arealer, der har været omfattet af vand- og klimaprojekter. Du får udbetalt hele tilskudsbeløbet på én gang. Du kan fra 1. februar søge engangskompensation i Tast selv. Ansøgningsfristen er 22. april 2024.

Publiceret 1. februar 2024

Du kan nu søge tilsagn til og udbetaling af engangskompensation. Når du søger engangskompensation, søger du samtidig om udbetaling af tilskud. Hvis din ansøgning bliver godkendt, indgår du i et femårigt tilsagn, og du får hele tilskuddet udbetalt på én gang.

Tilskudssatserne er som udgangspunkt 82.500 kr./ha for omdriftsarealer og 35.500 kr./ha for permanente græsarealer.

Engangskompensation er en ordning under landbrugsreformen 2023 og afløser ordningerne om 20-årig fastholdelse.

Hvilke arealer kan jeg søge engangskompensation til?

Du kan søge engangskompensation, hvis arealet har været en del af et vand- og klimaprojekt. Du kan søge om engangskompensation første gang i 2024 for projekter, hvor anlægsarbejdet er afsluttet i 2023. 

Hvilke betingelser skal jeg overholde for arealet?

De vigtigste betingelser i ordningen er, at

  • du er ejer af arealet,
  • arealerne skal henligge som græs- eller naturarealer, og
  • du overholder bestemmelserne i den servitut, som bliver tinglyst i forbindelse med projektet. 

Du skal hvert år i den femårige tilsagnsperiode bekræfte, at du som ejer fortsat er tilsagnshaver, og du opfylder tilsagnets betingelser. Efter den femårige tilsagnsperiode skal du ikke indberette yderligere, men du skal fortsat overholde bestemmelserne i den tinglyste servitut.

Hvordan søger jeg tilsagn om engangskompensation?

Du kan søge tilsagn til engangskompensation og udbetaling af tilskud på et særligt fastholdelsesskema, som du kan finde i Tast selv fra 1. februar 2024. Fristen for at søge engangskompensation er 22. april 2024. På vores hjemmeside kan du læse mere om ordningen, og her kan du også finde en brugerguide til at udfylde fastholdelsesskemaet.

Læs mere om engangskompensation (lbst.dk)

Hvornår får jeg tilskuddet udbetalt?

Tilsagn, der er søgt i 2024, begynder 1. januar 2024. Hvis du får et tilsagn om engangskompensation, får du tilskuddet udbetalt i slutningen af det første tilsagnsår. Dvs. hvis dit tilsagn begynder i 2024, så forventer vi, at udbetalingen begynder fra december 2024.

Logo Finansieret af den Europæiske Union

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.