Du kan ændre i dit fællesskema til og med 21. maj 2024

Ansøgningsfristen for at søge om tilskud i fællesskemaet var 26. april 2024. Hvis du har sendt dit fællesskema inden den dato, kan du ændre i det, ligesom du kan nå at sende et forsinket fællesskema, til og med ændringsfristen 21. maj 2024.

Publiceret 1. maj 2024

Fristen for at sende en rettidig ansøgning om blandt andet grundbetaling og tilskud fra bio-ordningerne udløb 26. april 2024. Vi er derfor nu i perioden, hvor du kan sende ændringer til dit fællesskema eller indsende et forsinket fællesskema. Du kan blandt andet ændre afgrødekoder, hvis du forventer at dyrke en anden afgrøde på marken, end den du har indberettet. Hvis du indberetter de korrekte afgrødekoder, mindsker du sandsynligheden for at modtage en høring til sommer på baggrund af kontrollen. 

Hvis du skal ændre i dit indsendte fællesskema, kan du gøre det frem til ændringsfristen 21. maj 2024.

Se video om, hvordan du sender ændringsforslag (Internet Markkort)

Hvis du ikke har sendt dit fællesskema endnu, kan du stadig nå at sende det via vores Tast selv frem til ændringsfristen 21. maj 2024. Vi nedsætter dog dit tilskud med én procent pr. arbejdsdag, skemaet er forsinket. Hvis vi modtager dit fællesskema efter 21. maj 2024, afviser vi din ansøgning.

Log på Tast selv

Du skal være opmærksom på, at der en anden frist for at sende ændringsforslag til markblokke. Fristen for dette er 10. maj 2024. Hvis du sender ændringsforslag efter 10. maj 2024, vil de først have virkning for ansøgningsåret 2025.

Få et overblik over, hvad du kan ændre i fællesskemaet frem til ændringsfristen

Du kan til og med ændringsfristen 21. maj 2024:

  • op- og nedskrive landbrugsarealer i fællesskemaet. Ved opskrivning af et landbrugsareal kan du kun tilføje et areal, du havde rådighed over ved ansøgningsfristen 26. april 2024.
  • tilføje og fjerne arealer, som du vil bruge til at opfylde kravet om 4 pct. ikke-produktive arealer (GLM 8) på dine omdriftsarealer. 
  • tilføje småbiotoper og ændre indtegning af allerede registrerede småbiotoper.
  • ændre afgrødekoder – du skal indberette den afgrøde, du dyrker fra 15. maj til og med 25. juli 2024. 
  • tilføje eller slette oplysninger om dit tilsagn om økologisk arealtilskud, pleje af græs- og naturarealer, fastholdelse af vådområder eller miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger (MVJ).
  • tilføje eller fjerne markering for grundbetaling til projektarealer.

Du skal indberette alle de arealer, du havde til rådighed 26. april 2024. Du har dog mulighed for at trække arealer ud af fællesskemaet indtil 25. oktober 2024.

Hvis du tilføjer tilskudsordninger efter ansøgningsfristen

Du kan til og med 21. maj 2024 søge tilskud til en ordning, som du ikke har nået at søge til inden ansøgningsfristen. Du skal dog være opmærksom på, at vi nedsætter tilskuddet med én procent pr. arbejdsdag, du søger om tilskud til en ordning efter ansøgningsfristen – dette gælder dog ikke, hvis du søger om slagtepræmie eller ko-præmie. Hvis du har søgt om f.eks. grundbetaling til blot én mark inden ansøgningsfristen, kan du sagtens tilføje flere marker i ændringsperioden, dvs. frem til 21. maj 2024, uden at vi nedsætter grundbetalingen.

Hvis du har søgt om tilskud til målrettet kvælstofregulering

Der er nu lukket for ansøgning om tilskud til målrettet kvælstofregulering. Du kan derfor ikke øge dit samlede ansøgte areal til ordningen. Du kan til gengæld flytte ansøgningen til andre marker inden for samme ID15-område eller andre godkendte ID15- områder inden for samme kystvandopland til og med 10. september 2024. 

Vi anbefaler dog, at du så vidt muligt ikke foretager ændringer af de marker, du har søgt tilsagn til, før du får svar på, om du har fået tilsagn til arealet. 

Du kan altid nedskrive dit ansøgte areal under målrettet kvælstofregulering, men vær opmærksom på, at det vil medføre en reduktion i din kvælstofkvote i planperioden 2024/2025.  

Efter 21. maj er der begrænsninger på ændring af afgrødekoder

Efter ændringsfristen kan du kun skifte afgrødekoder på dine arealer, hvis den nye afgrødekode ligger inden for samme afgrødekategori som den gamle, eller hvis du har modtaget et høringsbrev.

Se sammenhængen mellem afgrødekoder og afgrødekategorier under 'Fællesskema'  

Derudover gælder dette:

  • Der må ikke ændres fra græs til brak.
  • Der må ikke ændres mellem slånings- og blomsterbrak eller mellem slånings- og bestøverbrak.
  • Der må gerne ændres afgrødekategori fra ”majs med græsudlæg” til ”majs”.
  • Der må gerne ændres afgrødekategori fra ”majs” til ”majs med græsudlæg”, men kun til og med fristen for ændringer til målrettet kvælstofregulering, 10. september 2024. Tilsvarende gælder for efterafgrøder efter tidligt høstede kartofler.
  • Økologer må ændre til samme afgrødekategori som i økologiskemaet, men kun indtil høringsbreve om arealanvendelse er udsendt midt i juli 2024. 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til arealtilskud@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.