Dine efterafgrøder kan efterfølges af brak i overgangsåret 2023

Med landbrugsreformen skal du fra 2023 udlægge mindst fire procent af dit omdriftsareal, hvor du ikke har produktion, som f.eks. brak. Du får mulighed for at lade dine efterafgrøder efterfølges af brak i overgangsåret 2023, så du lettere kan opfylde det nye krav.

Publiceret 7. juni 2022

Når du fra 2023 skal udlægge mindst fire procent af dit omdriftsareal med de såkaldte ikke-produktive elementer, kan du vælge at lade dine efterafgrøder efterfølges af brak.

Der er et gældende krav, om at pligtige og husdyrefterafgrøder og efterafgrøder i målrettet regulering skal efterfølges af en vårsået afgrøde, men vi dispenserer undtagelsesvist for dette krav i 2023. For målrettet regulering afventer dispensationen formelt set en ændring af bekendtgørelsen om tilskud til kvælstofreducerende virkemidler for planperioden 2022/2023. Bekendtgørelsen er aktuelt i høring.

Du kan derfor lade efterafgrøder, du har sået i efteråret 2022, blive liggende på arealet og i 2023 anmelde arealet med brak. Arealet kan dermed indgå som en del af de fire procent med ikke-produktive elementer, du er forpligtet til at udlægge.

Hvis du anmelder arealet med brak i 2023 med henblik på at lade arealet indgå i kravet om fire procent ikke-produktive elementer, er du forpligtet til at efterleve reglerne herfor.  Vær opmærksom på, at de endelige regler for kravet endnu ikke er på plads, da det kræver Kommissionens godkendelse.

Vi ønsker med denne mulighed at give landbrugere mulighed for at indstille sig på de nye regler, når vi i 2023 går over til nye EU-krav. Det betyder, at muligheden for at have brak direkte efter efterafgrøder kun er muligt i 2023.

Sådan er det nye krav om ikke-produktive elementer

Du skal fra 2023 årligt udlægge mindst fire procent af dit samlede omdriftsareal med ikke-produktive elementer, i form af brak, bestøverbrak, markbræmmer, vandløbsbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer eller GLM-fortidsminder samt deres tilhørende bræmmer. Kravet hedder GLM8 og er med i et nyt sæt af regler, konditionalitet, som indføres fra 2023.

Du kan ikke blive undtaget fra kravet, da der skal gennemføres biodiversitetsindsatser på alle bedrifter.

Læs mere her om GLM8-kravet om ikke-produktive produktive elementer på vores hjemmeside

Læs mere her om efterafgrøder i nyheden "Se efterafgrødereglerne i plantedækkebekendtgørelsen for planperioden 2022/2023"

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.