Det skal du være opmærksom på, når du modtager grundbetaling til arealer med søer og vandhuller

Modtager du grundbetaling, må du ikke ødelægge, fjerne eller reducere de søer, som ligger inden for dine markblokke. Få en genopfriskning af reglerne i denne nyhed.

Publiceret 22. april 2022

Med grundbetaling følger en række krydsoverensstemmelseskrav for god landbrugsmæssig og miljømæssig stand (GLM). Dine naturlige og kunstige søer eller vandhuller med omgivende randbevoksning på op til 2000 m2 kan være omfattet af GLM kravet og registreres som GLM landskabselement. Du kan få grundbetaling til din sø, når den er et GLM landskabselement, men du må hverken jordbearbejde, sprøjte eller på anden måde inddrage arealet i din landbrugsdrift. Almindelig pleje som afgræsning eller afskæring af tagrør er dog tilladt.

Du har pligt til at indberette ændringer til GLM-landskabselementer

Du har pligt til at indberette fejl og mangler på GLM landskabselementerne i Internet Markkort (IMK). Der kan være elementer, som skal slettes, oprettes eller ændres, fordi de faktiske forhold er ændrede. Vær opmærksom på at indberette de faktiske forhold på dine arealer – også selvom fejlen ikke ses på seneste luftfoto.

Hvis der for eksempel er etableret et vandhul, skal du anmode om oprettelse af et GLM landskabselement, hvis du ønsker, at det fortsat skal indgå i det støtteberettigede areal. Alternativt kan du anmode om at få vandhullet tegnet ud af markblokken, fordi det ikke længere er et landbrugsareal. Tegnes vandhullet ud, modtager du ikke længere grundbetaling på arealet.

Generelt er det er en fordel, hvis du indsender ændringsforslag så tidligt som muligt. Du kan for eksempel gøre det under din årlige gennemgang af marker.

Tjek og opdater dine GLM landskabsselementer i Internet Markkort (IMK)

Du kan se, om dine sø er et GLM landskabselement i Internet Markkort (IMK), som du finder ved at logge på Tast selv. På kortlaget ”GLM søer 2022” kan du se placeringen og afgrænsningen af de omfattede søer og vandhuller i blå polygoner for ansøgningssæsonen 2022.

Gå til Tast Selv

Har du ændringer, sender du dine ændringsforslag til markblokken gennem IMK. Fristen for ændringsforslag til markblokken er 9. maj 2022.

Læs mere om betingelser og frister for ændringsforslag her

Din sø kan være omfattet af naturbeskyttelsesloven

Hvis din sø eller dit vandhul er registreret som GLM landskabselement, er det samtidig omfattet af naturbeskyttelseslovens §3, hvis vandspejlet måler 100 m2 eller derover, og der forefindes et naturligt plante- og dyreliv.

Selv nyanlagte og naturligt opståede vandhuller kan ret hurtigt udvikle sig til at blive omfattet af naturbeskyttelseslovens §3. Det kan også være tilfældet, selvom søen ikke er udpeget til §3. Det er de faktiske forhold, som afgør, om et vandhul er omfattet. GLM-søer under 100 m2 er ikke omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.

Det er kommunerne, der håndterer arealer omfattet af naturbeskyttelseslovens §3.Har kommunen givet dig dispensation fra naturbeskyttelsesloven på et areal, der eksempelvis omfatter en GLM sø, må du fjerne søen på din mark, men også her er det vigtigt, at du indberetter forandringen, så din ansøgning om grundbetaling er korrekt.

Læs mere

Du kan læse mere om krydsoverensstemmelseskravet 1.36 Bevarelse af landskabstræk om søer og vandhuller som GLM-landskabselementer i vores vejledning.

Gå til Vejledning om krydsoverensstemmelse 2022 – Miljø, Klima og GLM

I vores vejledning om grundbetaling afsnit 3.8 kan du læse om reglerne for GLM landskabselementer, og i afsnit 5.3 kan du læse om pligt til at indberette i IMK.

Gå til Vejledning om grundbetaling

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: miljo-erhvervsregulering@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.