Danmarks reviderede CAP-plan for den kommende landbrugsreform er sendt til EU-Kommissionen

Landbrugsstyrelsen har 19. juli 2022 sendt en revideret CAP-plan til EU-Kommissionen. CAP-planen beskriver den danske implementering af EU’s fælles landbrugspolitik 2023-27. Vi forventer den endelige godkendelse i begyndelsen af efteråret. Få her et overblik over de væsentligste ændringer i CAP-planen i forhold til den tidligere version.

Publiceret 20. juli 2022

Landbrugsstyrelsen har nu sendt en ændret plan – CAP-planen – til EU-Kommissionen. CAP-planen er grundlaget for implementering af den kommende landbrugsreform og de regler og tilskudsordninger, som indføres fra 2023. Ændringerne i CAP-planen sker på baggrund af EU-Kommissionens bemærkninger og den dialog, der har været mellem de danske myndigheder og EU-Kommissionen de seneste måneder. De fleste tilpasninger og ændringer er uddybninger, præciseringer og lignende. Dog er der også foretaget visse større ændringer, hvor de væsentligste er:

Ændringer til krav om konditionalitet

Hvad er konditionalitet?

Fra 2023 ændres det nuværende krydsoverensstemmelse (KO) til konditionalitet. Grundlæggende dækker de to begreber over det samme, nemlig en række krav, som ikke er støttebetingelser, men krav, som du skal overholde for ikke at blive trukket i støtte. Det drejer sig om krav vedrørende klima, miljø, folkesundhed, plantesundhed og dyrevelfærd.

Læs om de kommende krav om konditionalitet

GLM 5: Egnet jordbearbejdning eller andre egnede dyrkningsteknikker skal mindske risikoen for jordforringelse under hensyntagen til hældning 

GLM 5 vil blive et krav om pløjeforbud fra 1. oktober til 15. februar det følgende år på arealer med en estimeret jorderosionsrisiko på mindst 7,5 tons jorderosion/ha om året. Du vil til efteråret kunne se de udpegede arealer i Internet Markkort (IMK). Der er fastsat et loft på 0,75 ha. Det betyder, at pløjeforbuddet kun gælder arealer, som er større end 0,75 ha i en sammenhængende polygon i IMK inden for markblok. Du kan vælge at etablere brak eller småbiotoper på de udpegede erosionsfølsomme arealer, eller lægge en markbræmme langs den ydre kant af arealet for at reducere erosionen i marken. GLM 5-kravet gælder for alle typer af landbrug.

GLM 6: Jorddække i de mest følsomme perioder

GLM 6 vil blive et krav om jorddække, der har til formål at forebygge bar jord i tre fastsatte perioder fra høst til efteråret og om vinteren. Kravet gælder som udgangspunkt alle landbrug og alle omdriftsarealer og arealer med permanente afgrøder, mens græsarealer ikke er omfattet af kravet. Planteskoler og arealer, hvor der er høstet kartofler det seneste år er ikke omfattet af kravet. Du kan altid omlægge til en anden afgrøde, når du udsår nyt plantedække senest fire uger efter jordbearbejdning. 

Se også nyhed om GLM 6 for information om hvilke arealer og afgrøder, som er omfattet af kravet

GLM 7: Omdrift (Afgrøderotation)

GLM 7 vil blive et krav om sædskifte på bedrifter med omdriftsarealer. Det nye krav afløser det nuværende grønne krav om flere afgrøder. Du skal opfylde kravet på omdriftsarealer, undtagen arealer med flerårige afgrøder, græs og andet grøntfoder og braklagt jord. 

Se også nyhed om GLM 7 for information om de specifikke krav

GLM 9: Forbud mod omlægning eller pløjning af permanente græsarealer i miljøsårbare områder inden for Natura 2000 

GLM 9 vil blive et krav om pløjeforbud og omlægningsforbud på permanent græs i miljøsårbare områder (MSO). Kravet er en videreførelse af det nuværende grønne krav om MSO. Arealerne skal have status som permanent græs og ligge inden for Natura 2000-habitatnaturtyper, men jordernes indhold af kulstof er ikke længere relevant for udpegningen af MSO. GLM 9-kravet vil dermed omfatte et større areal på landsplan end det nuværende MSO-krav. Nogle af de nyligt omfattede arealer vil fra 1. januar 2023 være pålagt et pløjnings- og omlægningsforbud, som de ikke er pålagt i dag.

Definition af aktiv landbruger

Fremover skal ansøgere af landbrugsstøtte godkendes som aktiv landbruger ved at opfylde mindst ét af kriterierne:

  1. Ansøger søger og godkendes til udbetaling af grundbetaling til mindst 40 ha i tilskudsåret.
  2. Ansøger modtog højst 5.000 euro i direkte betalinger det foregående år.
  3. Ansøger er tilmeldt Register for gødningsregnskab eller Register over økologiautoriserede bedrifter senest ved fristen for indsendelse af ansøgning om direkte betaling.
  4. Ansøger med støtteberettigede hektarer har minimum 0,3 ha, hvor der udføres en landbrugsaktivitet.
  5. Ny ansøger kan dokumentere en landbrugsaktivitet.

De nærmere kriterier for nye ansøgeres dokumentation af landbrugsaktivitet vil blive fastlagt i national lovgivning.

Bioordning for planter

Du kan søge tilskud, hvis du anvender en øget afgrødediversificering på bedriftens omdriftsareal, som er målrettet bestemte omdriftsafgrøder, der kan indgå i humant konsum. Afgrødetyperne er: frugt og bær, grøntsager, oliefrø og bælgsæd (storfrøede arter i ærteblomstfamilien), rodfrugter, kartofler samt hør og hamp. Oliefrø og bælgsæd er med undtagelse af rybs, vinter- og vårraps. 

Læs mere om den kommende reform

På vores hjemmeside har vi samlet al relevant information om den kommende landbrugsreform. 

Se hjemmeside om landbrugsreformen her 

Landbrugsstyrelsen tager forbehold for eventuelle tekniske ændringer efter genfremsendelse af CAP-planen og den fortsatte dialog med Kommissionen.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til mail@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.