Bekendtgørelsen om vores nye ordning for erhvervsrettede jordfordelinger er nu i høring

1. juli 2019 åbner vores nye ordning for erhvervsrettede jordfordelinger, som er et tiltag under Regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkepartis hjælpepakke i forbindelse med tørken sidste sommer. Det er allerede nu en god idé at finde sammen med andre interesserede, hvis du overvejer at indgå i en frivillig jordfordeling. Bekendtgørelsen er sendt i høring med frist 19. maj 2019.

Publiceret 15. april 2019

Du kan nu læse og komme med bemærkninger til udkastet til bekendtgørelsen om Erhvervsrettede jordfordelinger.

Du kan læse udkastet til bekendtgørelsen og sende dine bemærkninger på høringsportalen.

Vi forventer, at du kan søge om tilsagn til tilskud til erhvervsrettede jordfordelinger fra 1. juli til den 31. oktober 2019.

Ordningen yder tilskud til lodsejere, der deltager i en jordfordeling, som har til formål at skabe bedre arronderede landbrugsejendomme. Det vil sige, at den enkelte landmand vil kunne opnå forbedring af sin driftsenhed ved at byttet sig til jord, som gør det muligt at sammenlægge arealer, så de bliver større og nemmere at håndtere med store maskiner. Forbedringerne kan også ligge i, at landmanden får mindsket køreafstanden mellem driftsbygninger og omdriftsarealerne. Dermed vil lokalsamfundet opleve mindre kørsel på de offentlige veje med store og tunge landbrugsmaskiner samtidigt med, at udledning af CO2 reduceres.  

Vi sender en nyhed ud, når du kan læse den færdige bekendtgørelse og vejledning om jordfordelingsordningen, så du kan planlægge din ansøgning.

Hvad indeholder ordningen?

Ordningen for Erhvervsrettet Jordfordeling er en del af den hjælpepakke til landbruget (Tørkepakken), som blev aftalt mellem Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i september 2018.

Ved aftalen blev der givet en tillægsbevilling på 10 mio kr., og der skal være givet tilsagn til tilskud til denne type jordfordelinger i 2019.

Vi forventer, at tilskuddene bliver udbetalt i 2020 eller senere afhængig af, hvor hurtigt de enkelte projekter bliver gennemført

Hvad skal du gøre, hvis du er interesseret?

For at komme i betragtning til et tilskud, skal der i det projekt, som du vil deltage i, indgå mindst 10 lodsejere med mindst 100 hektar til omfordeling. I ansøgningen skal I sandsynliggøre det arronderingsmæssige potentiale, som ordningen sigter mod.

Forudsætning for at få udbetalt et tilskud er, at de deltagende lodsejere lader sig registre i en frivillig forening, der har sit eget cvr.nr. og Nemkonto. 

Du kan læse mere om denne type forening her

Det er foreningen, der søger om tilsagn hos Landbrugsstyrelsen, og det er også foreningen, der gennem hele processen er kontaktpersonen mellem samtlige deltagende lodsejere, planlægger, landinspektør og Landbrugsstyrelsen. Vi udbetaler jeres tilskud til foreningen, og I fordeler selv tilskuddet mellem jer i forhold til de omkostninger, som I hver især har afholdt omkostningen for.

Selve mødeafholdelse mellem lodsejerne, planlægningen af jordfordelingen og den matrikulære berigtigelse skal lodsejerne i fællesskab selv stå for. Landbrugsstyrelsen forestår myndighedsarbejdet med henblik på at få afsagt kendelse i det pågældende projekt hos Jordfordelingskommissionen og få kendelsen tinglyst på de ejendomme, der deltager i projektet.

Hvad giver vi tilskud til?

Af bevillingen på 10 mio. kr. er 2,2 mio kr. overført til Landbrugsstyrelsen til oprettelse og administration af ordningen, herunder Landbrugsstyrelsens myndighedsfunktion i forbindelse med afsigelse af kendelse i jordfordelingskommissionen.  Den resterende del på 7,8 mio kr. kan udmøntes som direkte tilskud til de lodsejere, der deltager i en jordfordeling. Vi forventer, at der inden for rammen kan ske omfordeling af i alt ca. 2.228 hektar.

Tilskuddet dækker transaktionsomkostningerne i forbindelse med gennemførelse af erhvervsrettede jordfordelinger, herunder bl.a. omkostninger til

  • jordfordelingsplanlægning og berigtigelse,
  • afholdelse af møder med lodsejere
  • udfærdigelse af ansøgning om tilsagn
  • den matrikulære berigtigelse af den afsagte kendelse ved landinspektør
  • udgifter til tinglysning samt gebyrer til Geodatastyrelsen

Tilskuddet dækker maksimalt omkostninger indtil 3.500 kr. pr. omfordelt hektar. Det er en forudsætning, at de omkostninger, der er søgt om tilskud til, er afholdt. Der skal desuden være afsagt kendelse i det pågældende projekt af jordfordelingskommissionen. Vi udbetaler ikke forskud på tilskuddet.

Ordningen er 100% nationalt finansieret.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til jordfordeling@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.