Bekendtgørelse for minivådområdeordningen 2024 og 2025 er nu i høring

Nu kan du lave et høringssvar til Minivådområdeordningen 2024 og 2025 og se, hvad der er nyt på ordningen. Det er en god idé at gå i gang med at planlægge dit projekt allerede nu, hvis du er interesseret i at etablere et minivådområde og søge tilskud.

Publiceret 7. maj 2024

Minivådområdeordningen er en af de frivillige indsatser, som skal medvirke til at beskytte vandmiljøet mod kvælstofudledning. Et minivådområde reducerer mængden af kvælstof i drænvandet, inden det ledes ud i vandmiljøet. Derudover reducerer minivådområder også mængden af fosfor i drænvandet. 

Vi har netop sendt bekendtgørelsen i høring. Høringsfristen er 3. juni 2024. Herefter forventer vi, at bekendtgørelsen træder i kraft i uge 25 2024.

Se bekendtgørelsen og resten af høringsmaterialet på Høringsportalen

Kontakt din udtagningskonsulent allerede nu

Det er en god idé at planlægge din ansøgning allerede nu, hvis du overvejer at søge om tilskud til et minivådområde i ansøgningsrunden 2024. For at etablere et minivådområde kræver det, at du er en privat ansøger, som ejer eller forpagter et areal, der er udpeget som 'egnet' eller 'potentielt egnet' til etablering af minivådområder. Minivådområdet skal yderligere placeres i en kystvandgruppe, hvor der vurderes at være et kvælstofindsatsbehov. Du kan læse mere om ordningen på Tilskudsguiden for Minivådområder 2024, når ordningen åbner i uge 25 2024.

Du kan få gratis hjælp til at søge om tilskud til etablering af et minivådområde, samt gratis hjælp til at planlægge og designe dit minivådområde hos udtagningskonsulenterne. Hvis du ikke allerede er i kontakt med en udtagningskonsulent, er det en god idé at kontakte en udtagningskonsulent nær dig allerede nu. 

Find en udtagningskonsulent nær dig

Hvad er nyt siden sidste år? 

Vi foreslår nogle ændringer i ordningen, som du kan læse mere om i høringsbrevet. Et af de nye tiltag er, at det ikke længere er et krav, at 80 procent af et minivådområdes drænopland skal udgøres af omdriftsarealer. Fremover er det blot et krav, at 80 procent af minivådområdets drænopland udgøres af landbrugsarealer.

Læs mere om ændringer i ordningen i høringsbrevet

Om ordningen

I 2024 er der afsat 132 mio. kr. til tilskud til minivådområder. Landbrugere får som tidligere år 100 procent i tilskud til at anlægge minivådområdet og kan derudover søge om kompensation for at udtage og vedligeholde arealet, hvilket der er afsat en pulje på 17,5 mio. kr. til.

Minivådområders effekt tilskrives kystvandoplandet og ikke den enkelte landmand. Minivådområder skal opretholdes i 10 år.

Tilskuddet er finansieret med EU-midler under Den fælles landbrugspolitik for 2023-2027.

Logo_Finansieret af EU

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: euogprojekt@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.