Bedre beskrivelse af sanktionsreglerne for unge nyetablerede landbrugere og ø-støtte

Læs her de nye og mere tydelige sanktioner for de to ordninger. Sanktionerne bliver skrevet ind i næste udgave af vejledningen.

Publiceret 17. april 2015

Sanktion for arealafvigelser under de to ordninger udregnes efter samme princip som sanktion for arealafvigelser under ordningen for grundbetaling.

Hvis du søger om støtte til et større areal end det konstaterede, så udregner vi en såkaldt afvigelsesprocent.

Beregning ved arealafvigelser

Sanktionen kan falde i tre forskellige kategorier alt efter, hvor alvorlig overtrædelsen er:

  1. Hvis afvigelsesprocenten er over 3 procent, men ikke over 20 procent, nedsætter vi støtten med det dobbelte af arealafvigelsen. Hvis du fx har anmeldt 90 ha, men kun får støtte for 80 ha, har du en arealafvigelse på 10 ha og en afvigelsesprocent på 12,5 %. Det resulterer i en sanktion på det dobbelt af afvigelsen, hvilket vil sige 20 ha.
  2. Hvis afvigelsesprocenten er over 20 procent, men ikke over 50 procent, bortfalder støtten.
  3. Hvis afvigelsesprocenten er over 50 procent bortfalder støtten. Derudover pålægger vi en yderligere sanktion svarende arealafvigelsen. Denne yderligere sanktion kan vi modregne i anden støtte.

I tilfælde 2 og 3 kan bortfald af støtten maksimalt svare til 90 ha, hvis man har søgt støtte til unge landbrugere. Hvis man søger ø-støtte, kan det maksimalt være det areal, som man søger grundbetaling til på en støtteberettiget ø, dog maksimalt 100 ha.

Vi tager hensyn til, at man maksimalt kan søge støtte til unge landbrugere for 90 ha og ø-støtte til 100 ha, når vi beregner procenten. Det ansøgte areal bliver derfor nedskrevet til disse grænser.

Sanktion for urigtige oplysninger

Støtten til unge nyetablerede landbrugere bortfalder, hvis det viser sig, at man slet ikke er berettiget til støtte under ordningen. Det kan fx være fordi, man er etableret tidligere end angivet i ansøgningsskemaet.

Hvis det også viser sig, at man bevidst har leveret falskt bevismateriale for at opnå støtte, får man en yderligere sanktion svarende til 20 procent af støtten. Det kan fx være ved indsendelsen af en falsk interessentkontrakt, som dokumentation for tegningsret.

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kundevejledningen på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrug@naturerhverv.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens presseafdeling på tlf. 41 89 25 07.