Ansøgningsrunden for tilskud til Privat skovrejsning 2023 er nu åben

Årets ansøgningsrunde til Privat skovrejsning er åben fra 3. august til 3. oktober. Du sender din ansøgning i Tast selv.

Publiceret 3. august 2023

Under tilskudsordningen for Privat skovrejsning kan du søge tilskud til at etablere ny skov på landbrugsjord, som du ejer. Dette års ansøgningsrunde åbner i dag torsdag den 3. august og lukker tirsdag den 3. oktober 2023. I år er der afsat 135 mio. kr. til ordningen fordelt på private og kommunale ansøgere.

Du kan læse mere om dine muligheder for tilskud til Privat skovrejsning i vejledningen og bekendtgørelsen, som du finder i vores Tilskudsguide på lbst.dk. 

Se tilskudsguiden for Privat skovrejsning 2023 på vores hjemmeside

Du sender din ansøgning ind via Tast selv

Nyt for ordningen 2023

Der sket en række ændringer i ordningen, som vi anbefaler, at du sætter dig godt ind i:

  • Som følge af den sene godkendelse af de danske vandområdeplaner for implementering af vandrammedirektivet bliver ansøgninger i ansøgningsrunden i 2023 ikke prioriteret ift. deloplande med kvælstofindsatsbehov for skovrejsning. 
  • Kommuner kan nu modtage tilskud under ordningen.
  • Øget mindstekrav til plantetal, nyt mindstekrav til arealstørrelsen og skærpelse til minimumsblandinger.
  • Nåletræer kan ikke længere indgå i skovbryn.
  • Øget tilskudssats til nåletræsskov.
  • Ingen tilskud til kulturhegn ifm. naturlig tilgroning, ingen størrelseskrav til kulturhegn om den enkelte bevoksning, og tilskudssatsen for kulturhegn er øget.
  • Ingen afstandskrav til bygninger og have.
  • Opdatering af godkendte provenienser.
  • Skovkort og bevoksningsliste skal nu vedhæftes anmodning om udbetaling af tilskud. 
  • Projektperioden er afkortet, da Landdistriktsprogrammet udløber i 2025. 
  • Ingen krav om, at anvende mindst 50 pct. hjemmehørende arter i løvskov.

Grundbetaling til skovrejsningsprojekter

Du kan søge grundbetaling i den femårige opretholdelsesperiode, efter du har fået udbetalt dit tilskud til skovrejsning. Hvis Miljøstyrelsen vurderer, at dit skovrejsningsprojekt er med til at gennemføre vandplanerne, kan du søge om grundbetaling ud over den femårige opretholdelsesperiode. Vandplanerne er den samlede plan for at forbedre det danske vandmiljø, og et skovrejsningsprojekt kan f.eks. bidrage, hvis det ligger inden for et område, der har et kvælstofindsatsbehov for skovrejsning.

Du kan orientere dig i vandplanerne for, om dit skovrejsningsprojekt ligger inden for et område, der har et kvælstofindsatsbehov for skovrejsning.  

Formålet med denne tilskudsordning 

Ordningen er en del af det danske landdistriktsprogram 2014-20 og er 100% finansieret af EU. Den har til formål at etablere nye skove, der forbedrer vandmiljøet og naturen ved en reduktion af kvælstof til søer, fjorde og/eller indre farvande, på privatejede landbrugsarealer. Sekundært skal privat skovrejsning etablere nye skove, som beskytter drikkevandsressourcer eller binder kulstof. Indsatsen baseres på frivillig medvirken fra lodsejere. 

Reformen af EU’s fælles landbrugspolitik (CAP) skulle være trådt i kraft fra 2021, men er udskudt til 2023. Derfor er det eksisterende landdistriktsprogram (2014-2020) forlænget.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til naturoglandbrugsudvikling@lbst.dk
 
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.