Ændringer til bekendtgørelse og vejledning for Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere 2023-2027

Vi har i bekendtgørelsen til Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere ændret på området tinglysning af ejendom, besætning eller maskiner. Den nye bekendtgørelse understøtter ordningens oprindelige intention om, at køb af eksempelvis dyrebesætninger, maskiner eller planter også giver adgang til tilskud.

Publiceret 31. marts 2023

Vi har ændret i bekendtgørelsen og justeret vejledningen, da vi efter åbning af ansøgningsrunden fandt uhensigtsmæssigheder i bekendtgørelsen i forhold til tinglysning.

Hvad har vi ændret i bekendtgørelsen?

Der har været uklarhed omkring muligheder for tilskud for de landbrugere eller gartnere, som i stedet for køb af ejendom køber eksempelvis dyrebesætninger, maskiner eller planter. Vi har derfor ændret bekendtgørelsen. Du kan derfor søge om udbetaling, når du kan leve op til disse krav:

Du skal have en stemmeandel på minimum 50 pct. i CVR-registret og samtidigt have gennemført én af disse aktiviteter:  

  1. Fået tinglyst endeligt skøde med minimum 25 pct. ejerandele til tilsagnshaver.
  2. Fået tinglyst virksomhedspant i den besætning eller de maskiner, som er erhvervet i forbindelse med etableringen.
  3. Hvis virksomheden er et aktieselskab, anpartsselskab eller partnerselskab skal du have registreret minimum 25 pct. ejerandele til tilsagnshaver digitalt i ejerbogen under Erhvervsministeriet.

Vi betragter en etablering for gennemført, når du kan leve op til de nævnte punkter og samtidigt opfylder alle kravene fra dit tilsagn. 

Se den nye bekendtgørelse i vores Tilskudsguide

Hvad har vi ændret i vejledningen?

Vi har tilføjet disse ændringer til vejledningen, som nu er tredje version: 

  • Vi præciserer, at ændringen i bekendtgørelsen medfører, at der er ligestilling mellem Tingbogen for fast ejendom, Personbogen for virksomhedspant og registrering i Erhvervsstyrelsens ejerbog. 
  • Det er nu formuleret klart, at alle indsendte uddannelser vurderes, og at der findes en ikke-udtømmende uddannelsesliste på Tilskudsguiden.
  • Det er nu mere præcist, hvilken tinglysningsdato der ligger til grund for kravet om, at etableringen ikke må være ældre end fire år. Tidligere stod der, at det var den ældste tinglysningsdato, som vi beregnede kravet om fire år ud fra. Fremadrettet bliver det den tinglysning, der angives i ansøgningsskemaet, som vi tager udgangspunkt i.
  • Vi beskriver nu, hvordan virksomhedspant og Erhvervsstyrelsens digitale ejerbog skal håndteres, når du søger om udbetaling. 

Se den opdaterede vejledning 

Om etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere

Hvis du er en ung landbruger eller ung gartner, så kan du i perioden 2023-2027 søge om tilskud til at etablere et landbrug eller gartneri. Du skal som ansøger leve op til nogle krav for at få tilskud, som bl.a. er, at du skal: 

  • være under 41 år på ansøgningstidspunktet. Dvs. du må ikke være fyldt 41 år den dato, hvor du indsender din ansøgning.
  • som minimum have den almindelige 4-årige landmandsuddannelse, den almindelige gartneriuddannelse, eller en anden uddannelse, der sikrer du har de relevante faglige kompetencer.

Her finder du en ikke-udtømmende liste over de løbende godkendte uddannelser

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.