Ændret bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning er udstedt og træder i kraft 1. august 2023

Vi har lempet regler for udbringning af biokul. Vi forventer at stille krav om CE-mærkning af ureasehæmmere fra 1. august 2024.

Publiceret 4. juli 2023

Bekendtgørelsen om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning er udstedt 30. juni 2023 og træder i kraft den 1. august 2023. Den mest markante ændring er, at reglerne for udbringning af biokul lempes. Denne og de øvrige ændringer er beskrevet i høringsmaterialet. Du finder et link til høringsportalen nederst på siden.

Biokul undtages fra krav om nedbringning og fra lukkeperioder

Biokul bliver med den ændrede bekendtgørelse nu undtaget fra kravet om nedbringning, og det bliver også undtaget fra de perioder, hvor fast organisk gødning ikke må udbringes. Det betyder, at biokul som udgangspunkt ikke skal nedbringes og kan udbringes hele året. Det kan fortsat i konkrete tilfælde være relevant at nedbringe for at begrænse støvgener. 

Biokul kan bruges som gødning eller jordforbedringsmiddel og til at lagre kulstof i jorden for at begrænse udledning af drivhusgasser. Biokullet fremstilles ved en iltfattig forbrænding (pyrolyse) af biologisk materiale, for eksempel halm eller husdyrgødning.

Ureasehæmmere forventes at skulle CE-mærkes fra 1. august 2024

Ureasehæmmere kan tilsættes kunstgødning, der indeholder ureabaserede kvælstofforbindelser som et alternativ til kravet om nedfældning, nedbringning eller placering af gødningen i forbindelse med såning, for at begrænse fordampningen af ammoniak.

CE-mærkning af ureasehæmmere sikrer, at produkterne er mærket fyldestgørende. På den måde kan landbrugerne lettere se, hvilken mængde, der skal tilsættes kunstgødning for at sikre effekten.

CE-mærkning er en certificering inden for det europæiske frihandelssamarbejde, EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde). Et CE-mærket produkt er blevet vurderet til at opfylde høje krav til sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.

Kravet om CE-mærkede ureasehæmmere har været med i den offentlige høring af gødningsanvendelsesbekendtgørelsen med henblik på, at det vil gælde fra 1. august 2024.

Læs gødningsanvendelsesbekendtgørelsen, vejledning og baggrund for de ændrede regler

Du finder gødningsanvendelsesbekendtgørelsen på retsinformation. 

Gå til retsinformation.dk 

Du kan læse om baggrunden for ændringen af bekendtgørelsen på høringsportalen.

Gå til høringsportalen

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til miljo-erhvervsregulering@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.