57 har fået ja til mere miljø- og klimavenlige slagtesvinestalde

Landbrugsstyrelsen har nu sendt alle tilsagn ud til de landmænd, som de kommende to år kan bygge nye slagtesvinestalde, som er mere miljø- og klimavenlige. I alt har 57 fået ja.

Publiceret 18. december 2020

Mere miljø- og klimavenlige slagtesvinestalde er på vej hos 57 danske landmænd. Landbrugsstyrelsen har nu været igennem alle ansøgningerne og givet tilsagn til de projekter, som giver den største miljø- og klimagevinst.

Da ansøgningsrunden for slagtesvinestalde lukkede den 6. august 2020 havde 89 landmænd ansøgt om tilskud for 401 mio. kroner. Dermed fik 32 landmænd afslag på deres ansøgning.

- Vi har oplevet en rigtig stor interesse for slagtesvinestalde i år. Over halvdelen af ansøgerne har fået tilsagn, så der er mange nye, miljø- og klimavenlige stalde på vej overalt i landet. Det giver et markant grønt løft til slagtesvineproduktionen i Danmark. Der er flest landmænd, som har fået tilskud til at lave en grøn tilbygning til en eksisterende stald, men 26 har fået tilskud til at bygge en helt ny stald, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mads Kolte-Olsen.

Landmænd har både kunne søge om tilskud til slagtesvinestalde som barmarksprojekt eller som tilbygning til et eksisterende anlæg.

Ekstra penge til slagtesvinestalde i 2020

Oprindeligt var der 85 mio. kroner i puljen, men i slutningen af oktober fik den tilført 165 mio. kroner ekstra. Det betyder, at der i alt er 250 mio. kroner. Pengene bliver fordelt, så de projekter, der har den største miljøeffekt per tilskudskrone, får tilskud først.

- Vi er glade for, at vi kunne imødekomme endnu flere ansøgninger i år end oprindeligt. Vi ved, at de her ordninger gør en konkret forskel for mange landmænd og giver dem mulighed for at få nye stalde. I år har landmændene fået hurtig vished om deres ansøgning, da vi allerede begyndte at sende tilsagn ud efter cirka en måned og efter tre måneder har alle fået svar på deres ansøgning, siger Mads Kolte-Olsen.

For at få tilskud, skal de nye slagtesvinestalde være indrettet med grønne teknologiløsninger fra en omfattende liste. Alle teknologiløsninger bidrager til at reducere ammoniak- og metanudledning fra slagtesvineproduktionen. Stalden kan for eksempel udstyres med et drænet gulv med spalter og anlæg til gyllekøling samt et kemisk luftrensningsanlæg.

Yderligere oplysninger:

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.