Her kan du finde information om de regler og procedurer, der gælder for sendinger af planter og planteprodukter mv., som er i transit fra et tredjeland til et andet tredjeland via EU og hvor Danmark er EUs første indgangssted for sendingerne.

Du kan også finde information om regler og procedurer for sendinger af planter og planteprodukter mv. som omlades i Danmark.

Omfattede varetyper

De varetyper, som er underlagt anmeldepligt og stikprøvekontrol, er sendinger af planter og planteprodukter samt jord og brugte landbrugsmaskiner mv., der er omfattet af bilag XI, del A, i Forordning 2019/2072 af 28. november 2019, samt produkter der er omfattet af en hasteforanstaltning i henhold til forordning 2016/2031.

Du kan finde bilag XI i forordning 2019/2072 på Kommissionens side: Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019.

Du kan finde de planter og planteprodukter, der er hasteforanstaltninger for i bilag 3 i Landbrugsstyrelsens bekendtgørelse om import, transit og omladning af planter og planteprodukter m.v. Du finder bekendtgørelsen på Retsinformation her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/277 

Fra og med 1. juli 2021 vil den risikobaserede kontrol med sendinger i transit og med sendinger der omlades, også blive foretaget på sendinger der indeholder produkter som er listet i bilag VI og bilag XI, del B, til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 samt produkter der er listet i bilag I i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/2019 af 18. december 2018.

Betaling og registrering

Landbrugsstyrelsens kontrol med sendinger i transit og omladede sendinger er ikke gebyrbelagt, og du skal ikke registreres for at få foretaget denne kontrol.

Stikprøvekontrol

Landbrugsstyrelsen skal foretage stikprøvebaseret kontrol med transitsendinger og omladede sendinger af planter og planteprodukter mv. på det grænsekontrolsted, hvor varen indføres til Danmark fra et tredjeland. Dog gælder det at omladningskontrol kun finder sted hvis omladningstidsrummet overstiger 3 dage i en lufthavn eller 30 dage i en havn.

Kontrollen skal sikre, at sendingerne er pakket og flyttes på en sådan måde, at der ikke er risiko for spredning af EU-karantæneskadegørere eller EU-regulerede ikke-karantæneskadegørere under indførelsen på og passagen gennem Unionens område. Disse regler er beskrevet i artikel 47, stk. 1, litra b), i forordning (EU) 2016/2031.

Kontrollen vil i udgangspunktet alene være en dokumentkontrol, som foretages på baggrund af din anmeldelse i TRACES NT og på eventuelle andre ledsagerdokumenter.

Hvis Landbrugsstyrelsen under dokumentkontrollen får mistanke om, at der kan ske spredning af EU-karantæneskadegørere eller EU-regulerede ikke-karantæneskadegørere med sendingerne, så kan Landbrugsstyrelsen vælge også at udføre identitetskontrol og fysisk kontrol af sendingerne. I tilfælde hvor Landbrugsstyrelsen ønsker at udføre identitetskontrol og fysisk kontrol af specifikke sendinger, vil operatøren blive kontaktet af Styrelsen. Kontrol kan også komme på tale, hvis der opstår mistanke om, at transitsendinger er pakket eller flyttes på en sådan måde, at der er risiko for spredning af skadegørere under indførelsen på og passagen gennem Unionens område. Landbrugsstyrelsen skal som udgangspunkt have adgang til hele sendingen, når denne kontrol udføres.

Sendinger som skal i transit via vejkøretøjer eller med containere under TIR-ordningen, vil som udgangspunkt ikke blive åbnet, medmindre Landbrugsstyrelsen har en særlig begrundet mistanke om risiko for spredning af skadegørere fra sådanne sendinger.

Landbrugsstyrelsens godkendelse eller afvisning af transitten eller omladningen vil blive registreret i TRACES NT.

 

Afvisning og sanktioner af sendinger i transit eller under omladning

Hvis Landbrugsstyrelsen konstaterer at sendinger i transit ikke er pakket eller flyttes på en sådan måde, at der er risiko for spredning af skadegørere under indførelsen på og passagen gennem Unionens område, så vil Landbrugsstyrelsen ikke tillade transit af forsendelsen gennem Danmark/EU.

Hvis det, under Landbrugsstyrelsens kontrol med sendinger der omlades, konstateres, at der er risiko for spredning af skadegørere under omladningen, så vil Landbrugsstyrelsen påbyde at forsendelsen enten sendes ud af EU eller destrueres. For sendinger der tydeligvis er inficeret, og hvor der er en umiddelbar risiko for spredning af EU-karantæneskadegørere eller af EU-regulerede ikke-karantæneskadegørere skal udførsel/destruktion ske øjeblikkeligt.

Hvis der i forbindelse med kontrollen konstateres forekomst af skadegørere, vil Landbrugsstyrelsen træffe de foranstaltninger og påbud der er nødvendige, for at forhindre indslæbning og spredning af skadegørere med de pågældende varer. I tilfælde hvor der konstateres manglende overholdelse af de forpligtelser, som operatørerne skal efterleve, vil operatøren blive pålagt sanktioner. Landbrugsstyrelsens sanktioner vil afhænge af overtrædelsernes karakter. I tilfælde af manglende anmeldelse eller overtrædelser af påbud, vil sanktionen sædvanligvis være, at operatøren politianmeldes med påstand om bøde. Straffen vil kunne optrappes ved gentagne forseelser.

 

Anmeldepligt

Sendinger i transit, der skal passere gennem Danmark, og hvor Danmark er 1. transitland i EU, skal anmeldes i TRACES NT seneste 24 timer før varernes ankomst til grænsekontrolstedet. Sendinger af træ og brugte landbrugsmaskiner skal dog anmeldes minimum 72 timer inden varernes ankomst.

Sendinger, der skal omlades i Danmark, og videresendes til lande eller områder udenfor EU, skal anmeldes i TRACES NT seneste 24 timer før varernes ankomst til grænsekontrolstedet. Sendinger af træ og brugte landbrugsmaskiner skal dog anmeldes minimum 72 timer inden varernes ankomst. Hvis omladningen tager mere end 3 dage i en lufthavn eller 30 dage i en havn, skal der foretages fornyet anmeldelse i TRACES NT, så Landbrugsstyrelsen har mulighed for at foretage kontrol af sendingerne.

Anmeldepligten gælder for sendinger i transit eller for sendinger der omlades af planter, planteprodukter og andre objekter, som er listet i bilag XI, del A, i forordning 2019/2072 og på sendinger som indeholder produkter, der er omfattet af en hasteforanstaltning i henhold til forordning 2016/2031.  Anmeldepligten gælder endvidere for der er oplistet i bilag VI eller i bilag XI, del B, i gennemførelsesforordning 2019/2072, samt for varer der er oplistet i bilag 1 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/2019 af 18. december 2018.

Brug af TRACES NT

TRACES NT står for TRAde Control and Expert System New Technology, og er EU Kommissionens import og eksport system til blandt andet planter og planteprodukter.

For at forhåndsanmelde en forsendelse til importkontrol i TRACES NT, skal du oprette et CHED-PP (Common Health Entry Document). Du skal oprette et CHED-PP for hver enkelt forsendelse, der skal i transit eller som skal omlades. 

Du kan finde en udførlig TRACES NT vejledning under afsnittet vejledninger.

Sendinger i transit må først føres videre når Landbrugsstyrelsen har godkendt disse i TRACES NT.

Omladede sendinger må straks omlades og sendes videre uden forudgående godkendelse i TRACES NT såfremt de ikke overstiger 3 dage i en lufthavn og 30 dage i en havn. Hvis sendingerne ligger i længere tid skal du afvente godkendelse af Landbrugsstyrelsen i TRACES NT.

 

Vejledninger

Her kan du læse "vejledning om transit og omladning". Vejledningen finder du her: Vejledning om transit og omladning 

Du kan læse mere om brugen af TRACES NT og finde direkte link til TRACES NT på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Find Landbrugsstyrelsens side om TRACES NT her: Link til siden om TRACES NT