Miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger - 20-årige tilsagn

Finde vejledning, ansøgningsskema m.m. til Miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger

Miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger giver tilskud mhp. at beskytte miljø og natur i særligt følsomme landbrugsområder fx ved drift af vådområder.

Du kan søge om udbetaling af tilskud til eksisterende 20-årige Miljøvenlige Jordbrugsforanstaltninger (MVJ-ordninger).

Bemærk, at de sidste tilsagn for ordningerne Udtagning af græs udenfor omdriften (tilsagnstype 8) og Ændret afvanding (tilsagnstype 9) er udløbet 31. august 2023. 

Du kan ikke søge om nye 20-årige tilsagn om tilskud til Miljøvenlige Jordbrugsforanstaltninger (MVJ-ordninger).

Denne ordning er en del af det danske Landdistriktsprogram og er medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne.

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 1. Februar 2024 til 26. April 2024

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidUdbetaling begynder normalt den 1. december.

Om tilskuddet

Ejere og forpagtere af en jordbrugsbedrift i særligt følsomme landbrugsområder (SFL-områder) kunne frem til 2008 søge om tilsagn om tilskud under de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger (MVJ-ordninger).

Du kan nu søge om udbetaling af tilskud til eksisterende tilsagn, der blev givet i perioden frem til 2008.

Tilskuddets størrelse fremgår af dit tilsagn.

Størrelsen på tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger afhænger af størrelsen på markerne, der indgår i aftalen.

Betingelserne for tilsagnet afhænger af, hvilken ordning du har tilsagn til, og betingelserne fremgår af dit tilsagnsbrev
For hver ordning er der de generelle betingelser, men derudover kan der for hvert tilsagn være en række specielle betingelser, som du kan læse i vejledningen.

Krav om rådighed

Du skal i hele tilsagnsperioden have rådighed over tilsagnsarealerne
Hvis du sælger eller bortforpagter dele af eller hele din bedrift, skal du overdrage dine tilsagn til ny ejer/forpagter.
Du kan finde vejledning om producentskifte og erklæringer her.

Producentskifte – ny ejer eller ny forpagter af bedrift

Amterne administrerede ordningen

Tilsagn kunne frem til 2007 søges til arealer, der lå i de særligt følsomme landbrugsområder (SFL-områder), som amterne havde udpeget.
Tilskud under de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger blev indtil 2007 administreret i amterne i samarbejde med det tidligere Direktoratet for FødevareErhverv (nu Landbrugsstyrelsen)
I 2007 overgik hele administrationen i forbindelse med nedlæggelsen af amterne til Direktoratet for FødevareErhverv (nu Landbrugsstyrelsen)

Formålet med at give tilskud er at beskytte miljø og natur i særligt følsomme landbrugsområder. Dette skal ske ved at:

  • nedsætte udvaskningen af kvælstof
  • fremme miljøvenlig ekstensivering af landbruget
  • anvende miljøplanlægning i jordbrugsdriften
  • beskytte vandløb og søer mod forurening med pesticider
  • påvirke ressourcerne af grundvand mindst muligt.

Ordningen er en del af Landdistriktsprogrammet, hvor det overordnede formål er at fremme en bæredygtig og sammenhængende udvikling i landdistrikterne.

Desuden er formålet at udvikle kvaliteten af produktionen inden for land- og skovbrug og samtidig tage øget hensyn til miljø, økologi og dyrevelfærd.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne - LDP 2020

Sådan søger du

Du kan ikke længere søge nye tilsagn om Miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger (MVJ).

Du kan ændre i din ansøgning til og med fristen for ændringer. I denne periode er det bl.a. muligt at tilføje marker og ændre størrelsen af marker.

Hvornår kan du ikke ændre

Du kan modtage høringsbrev om dit Fællesskema allerede i dagene efter ansøgningsfristen. Hvis du modtager et brev på det tidspunkt, kan du ikke længere trække ansøgningen tilbage for de marker, som brevet handler om. Det gælder også, selvom ændringsfristen ikke er passeret.

Ændring af afgrødekode

Du sender en ændring til dit Fællesskema, hvis du har anmeldt en anden afgrøde, end den du dyrker på marken.

Ændringer efter ændringsfristen

Efter ændringsfristen kan der kun foretages ændringer i ansøgningen, hvis der er en indlysende fejl. For at fejlen er indlysende, skal den umiddelbart kunne opdages i forbindelse med behandling af din ansøgning.

Du skal hvert år i hele tilsagnsperioden anmode om udbetaling af tilskud i Fællesskemaet. I Fællesskemaet skal du erklære, at du har har overholdt betingelserne for tilsagnet, og du skal indtegne dine tilsagnsmarker på markkort i IMK, Internet Markkort.

Indtegning af arealer i Internet Markkort

  • Når du indtegner dine tilsagnsarealer i Internet Markkort skal du slå tilsagnslaget til, så indtegningen af dine marker bliver korrekte i forhold til tilsagnslaget.
  • Hvis du mener, at tilsagnslaget ikke stemmer overens med de reelle forhold på marken, skal du indtegne marken, som du mener, at den bør se ud i Internet Markkort.
  • Du anmoder om ændring af markblokgrænsen, hvis du mener den er indtegnet forkert
  • Hvis du ændrer marken, skal du skrive en bemærkning om det i Fællesskemaet siden ”Miljø- og fastholdelsestilsagn”
  • Hvis du mener, der er fejl i Landbrugsstyrelsens registrering af dine tilsagnsarealer, kan du skrive en mail til  arealtilskud@lbst.dk

Søg om udbetaling af tilskud for dine nuværende tilsagn

  • Du anmoder hvert år i hele tilsagnsperioden om udbetaling af årets tilskud.
  • Du anfører dine tilsagnsmarker på siden "Miljø- og Fastholdelsestilsagn" i Fællesskemaet via Tast selv. Husk at anføre tilsagnstype og udløbsår for dine marker.
  • Hvis du ikke har overholdt betingelserne for tilsagn, skal du i Fællesskemaet oplyse herom og forklare hvorfor i bemærkningsfeltet.
  • Hvis du er i tvivl, om du kan opfylde betingelserne for tilsagn, skal du oplyse dette til Landbrugsstyrelsen om forholdene og eventuelt søge om dispensation.

Grundbetaling for projektarealer (tidligere artikel 32)

I Fællesskema anfører du på siden Markplan og Grundbetaling, hvis du søger om Grundbetaling for projektarealer. Dette gør du, hvis du søger om Grundbetaling, og marken som følge af dit miljøtilsagn ikke længere opfylder betingelserne for Grundbetaling.

Landdistriktsprogram for perioden indtil 2000 og for perioden 2000 til 2006 findes hos henholdsvis EUR-lex (som er en del af EU's netsted) og på Retsinformations hjemmeside:
Der kan ikke længere søges tilskud efter disse regler. Reglerne er dog fortsat gældende for tilsagn, der udstedt i medfør af disse regler.

Hvis du skal finde de bekendtgørelser, der er gældende for dit tilsagn, skal du på side 1 i tilsagnet finde den bekendtgørelse, som tilsagnet er udstedt i medfør af.

Denne bekendtgørelse med senere ændringer er gældende for dit tilsagn. Ændringer i bekendtgørelsen, som lovgivningsmagten har vedtaget efter du er gået ind i tilsagnet, er også gældende for dig.

Danske regler:

Lov nr. 338 af 9. oktober 2000 om støtte til udvikling af landdistrikterne (Landdistriktsstøtteloven)

Bekendtgørelse nr. 140 af 10. marts 2005 om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger

Bekendtgørelse nr. 84 af 12. februar 2004 om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger

EU-regler:

Rådsforordning nr. 1257 af 17. maj 1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL)

Kommissionens forordning (EF) nr. 817 af 29. april 2004 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget.

Kommissionens forordning (EF) nr. 796 af 21. april 2004 om gennemførelsesbestemmelser for krydsoverstemmelse, graduering og det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Du kan finde en liste, over hvilke afgrødekoder som du kan bruge, i vejledningen.

Du kan selv gøre meget for at undgå at få et høringsbrev om tilsagnsarealet, f.eks. ved at:

  • Du indtegner først dine marker i IMK og overfører derefter dine marker til Fællesskema. Ved indtegning i IMK slår du korttema med godkendte tilsagn til.
  • Du indberetter dine tilsagn korrekt i Fællesskema med tilsagnstype og udløbsår. Brug beregningerne på siden til at anmelde tilsagnene. Du kan tilføje evt. manglende tilsagn manuelt
  • Du oplyser med kryds, at du overholder betingelserne for tilsagn,
  • Hvis du ikke overholder betingelserne for tilsagn  skriver du bemærkning herom i Fællesskema
  • Hvis du er i tvivl om du kan opfylde betingelserne for tilsagn oplyser du det til Landbrugsstyrelsen, Arealtilskud om forholdende og eventuelt søger om dispensation pr. mail på arealtilskud@lbst.dk 

Ja, Landbrugsstyrelsen indberetter tilskuddet til Skat.

Kombiner tilskud på dit areal

Vores vejledende værktøj giver et overblik over, hvilke tilskud du kan kombinere på samme areal i 2024.

Se, hvilke tilskud du kan kombinere på dit areal i 2024

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på arealtilskudsordninger.

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk