Nu kan du søge permanent ekstensivering

02-09-2024

Du kan søge permanent ekstensivering, hvis du vil have tilskud til at udtage landbrugsjord og dermed mindske udledningen af kvælstof og CO2 samt fremme biodiversiteten. Du kan søge permanent ekstensivering i perioden 2. september til 31. oktober.

Hvis du overvejer at lave tiltag for at forbedre klima, miljø eller biodiversitet på din bedrift, så kan du nu søge tilskud til permanent at udtage landbrugsarealer. Det kan du med ordningen Permanent ekstensivering.

Du vil få udbetalt et engangsbeløb på enten 82.500 eller 35.500 kr./ha afhængig af, om arealet har været et omdriftsareal eller haft status som permanent græs i perioden 2021-2023.

Når du indgår i ordningen, forpligtiger du dig bl.a. til, at du ikke bruger pesticider og gødning på arealet, ligesom du ikke må omlægge eller jordbehandle arealet. Du skal opfylde disse krav i både tilsagnsperioden i 2025 samt permanent derefter, da vi tinglyser en servitut med disse betingelser. Det vil også fremgå af servitutten, at du er forpligtiget til at indgå i et vand-, klima- eller lavbundsprojekt, hvis dit areal bliver omfattet af et sådant projekt. 

Du må gerne lade arealet afgræsse eller tage slæt, og du kan også lave tiltag for at forbedre biodiversiteten fx ved i 2025 at udså hjemmehørende arter på arealer, hvor der er lav naturværdi.

Læs mere om ordningens krav på siden for permanent ekstensivering.

Permanent ekstensivering

Hvordan søger jeg?

Du søger permanent ekstensivering i et særligt ansøgningsskema, som du kan finde i Tast selv på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Når du søger permanent ekstensivering, søger du både tilsagn og ansøgning om udbetaling. Du skal derfor kun søge én gang. Du kan søge permanent ekstensivering fra 2. september – og fristen for at søge er 31. oktober 2024.

Du kan se i det vejledende referencekort til ordningen (’Referencekort 2021-2023’), om du umiddelbart kan få permanent ekstensivering til dit areal, og hvilken sats du kan forvente at få udbetalt. Du kan finde referencekortet i Internet Markkort, som du får adgang til via Tast selv. Du kan fra starten af september også se kortet på Landbrugsstyrelsens MiljøGIS.

MiljøGis

Tast selv

Vi tinglyser servitutten, og vi betaler også for tinglysningen. Du skal dog være opmærksom på, at du skal underskrive servitutten i løbet af 2025, når du får besked om dette.

Du kan få hjælp til at udfylde ansøgningsskemaet i vejledningen, som du også kan finde på siden for permanent ekstensivering.

Mere information om permanent ekstensivering

Ordningen permanent ekstensivering giver tilskud til udtagning af landbrugsjord for at forbedre klimaet, mindske kvælstofudledningen samt fremme biodiversiteten. Ordningen er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

Læs mere om permanent ekstensivering

 

Abonnér

Få nyheder fra Landbrugsstyrelsen sendt til din mailboks.

Mød os på sociale medier

Landbrugsstyrelsen er på Facebook og LinkedIn.

Kom med i vores brugerpanel

Vil du være med, når Landbrugsstyrelsen udvikler regler, it-løsninger og vejledningsmateriale? Så tilmeld dig vores brugerpanel.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne - LDP 2020

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: arealtilskud@lbst.dk

Er du journalist? Kontakt vores presseteam på tlf. 41 89 25 07.