Husk at indberette dine efterafgrøder og gødningsplanlægning senest 10. september

28-08-2024

Det er tid til at indberette efterafgrøder og gødningsplanlægning (gødningskvoteberegning). Vi har i denne nyhed samlet de vigtigste ting, du skal være opmærksom på.

Fristen for at indberette efterafgrøder for 2024/2025 og gødningsplanlægning 2023/2024 i Gødningskvote og Efterafgrøder-skemaet 2024 (GKEA) er 10. september 2024.

Du får her en gennemgang af, hvad du generelt skal være opmærksom på, og hvad du skal være opmærksom på, når du vil:

  • indberette pligtige og husdyrefterafgrøder
  • anvende fleksible frister, kvotereduktion på dagsbasis eller opsparede efterafgrøder
  • ændre i dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering i Fællesskemaet
  • modtage efterafgrøder fra en ophørt virksomhed
  • indberette gødningsplanlægning

Nederst i nyheden finder du en samling af links til vores hjemmeside, hvor du kan få mere information.

Du skal generelt være opmærksom på

Generelt skal du være opmærksom på, at dine arealer med pligtige, husdyr- og målrettede efterafgrøder, som du har indberettet senest 10. september 2024, skal efterfølges af forårssåede afgrøder, bestøverbrak eller blomsterbrak.

Som noget nyt fra 2024 er arealer med efterafgrøder eller brak, som indgår i en ordning eller et projekt om permanent udtagning af landbrugsjorder undtaget kravet om forårssåede afgrøder, bestøverbrak eller blomsterbrak. Det gælder for tilskudsordninger og projekter, der har til formål permanent at ekstensivere og/eller vådgøre landbrugsjorder, dvs. klima-lavbundsprojekter, vand- og klimaprojekter, og tilskudsordninger, der omfatter tinglyst deklaration om permanent ekstensivering.

Du skal også være opmærksom på, at du har pligt til løbende at opdatere dit GKEA-skema samt fællesskema, hvis der er ændringer. Det kan eksempelvis være, hvis du har indberettet efterafgrøder, som mislykkedes. Du skal også være opmærksom på, at du ikke kan opskrive arealerne med efterafgrøder efter 10. september 2024.

Når du vil indberette din gødningsplanlægning (gødningskvoteberegning)

Det er vigtigt, at du husker at indberette din gødningsplanlægning i GKEA senest 10. september 2024. Når du har gjort det, har du mulighed for at rette i gødningsplanlægningen frem til 31. marts 2025. Det er også vigtigt, at du retter til i din gødningsplanlægning, hvis der sker ændringer, da kvælstofkvoten, der fremgår af din indberettede gødningsplanlægning, bliver overført til dit gødningsregnskab.

Indberet Gødningskvote og Efterafgrøder (GKEA)

Når du vil indberette pligtige og husdyrefterafgrøder

Fristen for at indberette dine pligtige og husdyrefterafgrøder samt alternativer til efterafgrøder er også senest 10. september 2024.

Hvis du glemmer at ændre din indberetning, kan du risikere at få en bøde for de manglende efterafgrøder, hvis vi kommer på kontrol.

Arealer med efterafgrøder eller alternativer kan nedjusteres, frem til, at vi kommer på kontrolbesøg   eller senest 31. januar 2025.

Hvis du vil bruge fleksible frister, kvotenedsættelse på dagsbasis eller opsparede efterafgrøder

Du har flere muligheder for at udskyde såning af efterafgrøder i perioden fra 21. august til og med 7. september. Hvis du benytter mulighederne for fleksible frister, skal du i dit GKEA-skema senest 10. september indberette på hvilke marker, du har udskudt etableringen af dine efterafgrøder.

Du kan læse mere om de forskellige muligheder for fleksible frister i ’Vejledning om pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag’ eller i vores faktaark om fleksible frister for etablering af efterafgrøder 2024.

Hvis du vil ændre i dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering

Har du ændringer til dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering, f.eks. hvis du har sået efterafgrøderne på andre marker, end der hvor du har indberettet, skal du ændre det i fællesskemaet senest 10. september 2024.

Du overfører oplysningerne fra fællesskemaet til Gødningskvote og Efterafgrøder-skema (GKEA) ved at gå ind i GKEA og trykke ”hent marker” og derefter trykke "opdater". Hvis du har indsendt dit GKEA-skema, skal du oprette en ændring til skemaet, hente markerne og opdatere, og genindsende skemaet.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan overføre oplysningerne fra fællesskemaet til dit GKEA-skema med det samme efter, du har ændret i dit fællesskema. Det skyldes, at ændringerne i fællesskemaet først skal registreres korrekt i vores database, før de kan overføres til GKEA.

Hvis du glemmer at ændre din indberetning i fælleskemaet, kan du risikere at få en sanktion og en kvotenedsættelse for de manglende efterafgrøder, hvis vi kommer på kontrol. Arealer med efterafgrøder eller alternativer kan nedjusteres frem til, at vi kommer på kontrolbesøg.

Når du vil modtage efterafgrøder fra en ophørt virksomhed

Du kan modtage overskud af pligtige eller husdyrefterafgrøder fra en virksomhed, hvis den er afmeldt i Register for Gødningsregnskab i perioden 31. juli 2022 til 30. juli 2024. Du skal selv have et efterafgrødekrav i 2024/2025, og du skal overtage marker fra virksomheden.

Du modtager efterafgrøder fra en anden virksomhed ved at indberette det i GKEA. Hvis du vil bruge efterafgrøderne til at opfylde kravet allerede i år (2024/2025), skal du huske at indberette dem senest 10. september 2024.

Hvis du får problemer med indberetningen, anbefaler vi, at du tjekker driftsstatus eller, at du eller den ophørende virksomhed sender en e-mail til jordbrugskontrol@lbst.dk.

Indberetning af modtagne efterafgrøder

Abonnér

Få nyheder fra Landbrugsstyrelsen sendt til din mailboks.

Mød os på sociale medier

Landbrugsstyrelsen er på Facebook og LinkedIn.

Kom med i vores brugerpanel

Vil du være med, når Landbrugsstyrelsen udvikler regler, it-løsninger og vejledningsmateriale? Så tilmeld dig vores brugerpanel.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: jordbrugskontrol@lbst.dk

Er du journalist? Kontakt vores presseteam på tlf. 41 89 25 07.