EU-Kommissionen foretager høring vedrørende biprodukter i EU-gødningsprodukter

05-01-2022

Landbrugsstyrelsen orienterer om Kommissionens høring af udkast til delegeret retsakt om kriterier for agronomisk effektivitet og sikkerhed ved anvendelse af biprodukter i EU-gødningsprodukter.

Europa Kommissionens har sendt udkast til delegeret retsakt om kriterier for agronomisk effektivitet og sikkerhed ved anvendelse af biprodukter i EU-gødningsprodukter i henhold til EU gødningsforordningen i offentlig høring.

Gå til udkastet til den delegerede retsakt på EU-Kommissionens hjemmeside

Kommissionens høring af udkastet til delegeret retsakt giver mulighed for tidlig, teknisk interessevaretagelse, inden Kommissionen formelt oversender forslaget til Rådet og Europa Parlamentet. Det sker forventeligt i første kvartal 2022, hvorefter EU proceduren for drøftelse og vedtagelse af EU retsakten i Rådet og Europa Parlamentet går i gang.

Fristen for at afgive bemærkninger til Kommissionen via linket er 14. januar 2022.

Hvad handler høringen om

Formålet med gødningsforordningen (EU forordning 2019/1009) er at forbedre omsætteligheden af gødningsprodukter, herunder biprodukter (CMC 11) på det indre marked. Udkastet til delegeret retsakt om biprodukter (CMC 11) åbner markedet for, at disse biprodukter kan indgå som komponentmaterialer eller tilsætningsstoffer til EU gødningsprodukter efter gødningsforordningen. Biprodukter i henhold til EU affaldsdirektivet omfatter en heterogen kategori af stoffer, da de generelt omfatter alle produkter der er resultatet af en produktionsproces, som ikke primært sigter mod fremstilling af dette stof eller denne genstand. Disse stoffer kan opnås under meget forskellige produktionsprocesser, fx fra gas- og koksproduktion, mineproduktion, biogasproduktion og ammoniakbehandling fra husdyrproduktion.

Udkastet til delegeret retsakt indfører nødvendige miljømæssige grænseværdier for uønskede indholdsstoffer (fx krom og vanadium), og stiller bl.a. krav om, at biproduktet skal indeholde mindst 95 % tørstof af ammoniumsalte, sulfatsalte, phosphatsalte, elementært svovl, calciumcarbonat eller calciumoxid eller blandinger heraf af hensyn til den agronomiske effektivitet af EU-gødningsproduktet.

Læs mere

På Landbrugsstyrelsens hjemmeside kan du finde yderligere information om EU gødningsforordningen:

Gå til ny EU-gødningsforordning (2019/1009) gældende fra 16. juli 2022

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstyrelsen, Miljø & Erhvervsregulering, miljo-erhvervsregulering@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.