Gå til hovedindholdet

Pressemeddelelse: Årets danske juletræer er i tiptop kvalitet

Landbrugsstyrelsen har i år godkendt cirka 120.000 juletræer til eksport uden for EU. Træerne er fine og sunde, lyder det fra kontrollen.

Publiceret 21. december 2017

Juletræskontrollørerne fra Landbrugsstyrelsen har haft travlt de seneste par måneder, hvor de har godkendt cirka 120.000 juletræer til eksport uden for EU.

Kontrollørerne melder om høj kvalitet på de danske juletræer, der denne jul pryder hjem i blandt andet Norge, Hongkong og Rusland.

”Generelt er det nogle meget fine og sunde træer, vi sender ud af Danmark, og det kan vi bestemt være stolte over. Danmark er den største eksportør af juletræer i Europa, og hvis vi skal bevare den position, er det vigtigt, at kvaliteten og plantesundheden forbliver i top,” siger Johanne Marie Ludvigsen, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer produceres der årligt cirka 9,5 millioner juletræer i Danmark, hvoraf 85 % eksporteres til udlandet, mens de resterende 15 % sælges på det danske marked. Det gør Danmark til den næststørste producent af juletræer i Europa og den største eksportør.

I forbindelse med eksport af juletræer og pyntegrønt til lande uden for EU udfører Landbrugsstyrelsen hvert år op til jul såkaldte eksportkontroller. Ved kontrollerne sikrer kontrollørerne, at planterne er sunde og raske og eksempelvis ikke bringer smitsomme svampesygdomme eller skadevoldende insekter med sig, når de sendes ud af landet.

 

Ingen fund af frygtet fyrretæge

I år har Landbrugsstyrelsen udvidet kontrollen, så kontrollørerne – udover den obligatoriske eksportkontrol – også har kontrolleret for insektet amerikansk fyrretæge.

Amerikansk fyrretæge, der primært er udbredt i Nordamerika og Canada, blev sidste år fundet flere steder i Danmark og kan potentielt volde stor skade i en juletræsplantage. Insektet lever af frø fra fyrretræer, men kan også angribe nåletræer og dermed juletræer.

”Heldigvis har kontrollørerne ikke gjort fund af fyrretæge eller andre skadelige insekter for den sags skyld. Overordnet set kan vi glæde os over, at vi i kontrollen ikke har fundet noget, der kan spolere julefreden,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Johanne Marie Ludvigsen.

 

Kontakt

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens presseafdeling på tlf. 41 89 25 07 eller e-mail kommunikationogpresse@lbst.dk


MENU